IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите правила на работните видео срещи

Няколко прости неща, които могат да ви улеснят, докато работите от дома си

12:25 | 04.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Поставете граници

Нашите семейства са по-важни от всичко, но това не означава, че колегите ни трябва да виждат партньорите ни по хавлии, как котките лежат на клавиатурата, а децата хвърлят играчки. Ето зашо е важно да провеждате разговорите на място, където да поставите граница, ако това е възможно. Най-лесно е да отидете в друга стая и да затворите вратата, докато тече разговорът.

Много от хората, които сега се налага да работят от домовете си, никога не са имали работно място вкъщи, но има начини да заобиколят това.

Тъй като нямам бюро у дома, работя на масата за хранене. При видео разговори имам навика камерата да сочи към стена, далеч от общите части, като кухнята и хола, а слушалките ми са очевидно доказателство, че водя разговор, посочва още Чен.

Направете си план

Върху мениджърите пада тежестта да направят виртуалните срещи кратки и ангажиращи. Това важеше с пълна сила и за традиционните срещи, но сега е много по-важно да се определи дневен ред, твърди Куон, която е управлявала работещи от дистанция служители във фармацевтични компании преди да създаде уебсайта Solopreneur Specialist.

„Насаме сте и лесно можете да се разсеете“, коментира тя.

Мениджърите могат да предприемат редица подходи, за да направят разговорите по-организирани. Преди срещата могат да помолят всеки служител да направи план на това, за което ще говори, така че всеки да има нещо, което да направи и каже.

Внимавайте

Ако има нещо по-добро, което да правите, отколкото да говорите, можете учтиво да се извините и да се оттеглите, отколкото да останете в разговора и очевидно да не внимавате.

Ако се оттеглите, но се насочите към други приложения, като Twitter и Facebook, внимавайте, защото хората могат да разберат. Zoom например има функция, която позволява на водещия разговора да вижда кога правите нещо извън приложението за повече от 30 секунди.

Ограничете броя на видео срещите

В офисите може да сте изкушени да прекарвате много време в конферентните зали за лични срещи. При работата от дистанция не е нужно да повтаряте всичко това, твърди Джейсън Фрайд, основател на Basecamp – софтуерна компания от Чикаго, която прави инструменти за работа от разстояние.

„Работата от дистанция не е за това“, коментира той. „Тя е за уважаване на времето и вниманието на хората“, допълва той. Това е така, защото една покана към колегите ви за видео разговор включва много повече, отколкото си мислите. Те не само трябва да тестват чисто технически нещата, но и да подредят, да се погрижат за децата си и т.н.

Когато видео разговорите не работят за вас, откажете се

Няма универсално правило, което изисква да ползвате видео разговори, когато работите от вкъщи. Старомодният телефон също върши работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още