IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологичните гиганти бранят властта си над интернет

Изпълнителните директори контрираха твърденията на политиците за злоупотреба с власт със сходни аргументи

08:37 | 30.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

2. Имаме достатъчно конкуренти

Amazon може да е една от най-ценните корпорации в света, в очите на Джеф Безос обаче неговата компания все още е мъничка и оперира на „изключително конкурентен пазар".

За Безос силата на Amazon е само въпрос на това как се определя пазара. Amazon има по-малко от един процент от оценения на 25 трилиона долара глобален пазар на дребно - онлайн и офлайн. Причинената от коронавируса криза генерира на Amazon, но и на конкуренти като Walmart или Shopify, повече продажби.

Поради липсата на широка клонова мрежа Amazon не можела  да бъде в крак с новите форми на търговия, като вземане на предварително направените поръчки директно от входа на  супермаркета. „За разлика от отраслите, в които една компания обикновено доминира над целия пазар, в търговията на дребно има много победители", казва Безос.

Пазар, на който една компания доминира обаче, е пазарът за социални медии. Но главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг също се опита да убеди депутатите, че властта на Facebook е крехка. „В много области изоставаме от нашите конкуренти. Най-голямото приложение за съобщения е iMessage, най-бързо развиващата се платформа е Tiktok “, заяви Зукърбърг по време на изслушването.

3. Който иска да ни отслаби, вреди на САЩ

По-специално, Tiktok, видео платформата на китайския мега стартъп Bytedance, бе конкретизирана от Зукърбърг. За младите хора в западните страни Tiktok оспорва силно ролята на Instagram на Facebook като най-популярно приложение.

В предварителното си изявление Зукърбърг пише: „Китай изгражда своя собствена версия на интернет, базирана на напълно различни идеи от нашата. И изнася тази визия в други страни“, казва главният изпълнителен директор.

Аргументът на шефа на Facebook е насочен директно към републиканците, които обсъждат евентуална забрана на Tiktok. Въпреки това Зукърбърг попадна в кръстосания огън от самото начало на заседанието.

Председателят на републиканската парламентарна група Джим Сенсенбренер атакува решението за замразяване на акаунта на Доналд Тръмп-младши. Синът на президента беше публикувал видеоклип, който нарича лекарството срещу малария хидроксихлорохин доказан лек за Covid-19.

Facebook беше изтрил само видеоклипа, но акаунтът на Тръмп не бил блокиран, както подчерта Зукърбърг - само Twitter го е направил. Facebook била социалната мрежа, която придавала най-много права на свободата на изразяване. Facebook обаче не допускал неверни твърдения за Covid-19 на своята платформа.

Още първите въпроси разкриха различните приоритети на демократите и републиканците. Докато първите поставяха под въпрос икономическата мощ на платформите, републиканците се насочиха основно към предполагаемите предразсъдъци на компаниите срещу възгледите на консерваторите.

След изслушването комисията възнамерява да представи своите препоръки до края на август за това как изпълнителната власт в САЩ може да се справи с мощта на технологичните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още