IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум на използването на VPN в Русия се отчита от началото на войната в Украйна

Руснаците се опитват да заобиколят все по-големите рестрикции на интернета в страната

16:59 | 11.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nelson Ching/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nelson Ching/Bloomberg

Руснаците се насочват към виртуални частни мрежи (VPN), за да заобиколят затегнатия контрол на интернета в страната след инвазията в Украйна, пише CNBC.

VPN могат да маскират идентичността на интернет потребителя и неговото местоположение, за да помогнат на хората да получат достъп до блокирани уебсайтове и услуги.

Десетте топ VPN приложения в App Store и Google Play Store в Русия са достигнали общо близо 6 млн. сваляния между 24 февруари – деня, в който започна войната, и 8 март, сочат данни на SensorTower, събрани от CNBC.

Това е с 1500% повече спрямо данните за десетте топ VPN приложения за предходните 13 дни.

Руският интернет е обект на цензура от години, въпреки че големи американски платформи като Facebook, Twitter и Google са свободно достъпни, за разлика от Китай, където те са напълно блокирани. Тези компании обаче оперират под заплахата да бъдат блокирани, особено ако показват съдържание, което Кремъл приема за заплаха.

Но президентът Владимир Путин затяга все повече хватката си над интернет. През 2019 г. Русия прие закон за „държавен интернет“, който дава на властите огромни възможности да се опитват да изключат интернета на страната от този на останалата част на света. По това време Русия заяви, че законът е проектиран така, че да увеличи защитата срещу кибератаки.

Докато инвазията продължава, Русия иска допълнително да ограничи достъпа до чуждестранни интернет платформи. Facebook на Meta беше блокирана на 4 март, а достъпът до Twitter е ограничен.

На 5 март търсенето на VPN е скочило над 10 пъти спрямо средното според уебсайта Top10VPN.

„Докато редица компании заповат ограничаването на достъпа до свои продукти в Русия, VPN приложенията се радват на скок на потреблението на пазара, тъй като руските потребители се опитват да заобиколят тези ограничения“, коментира говорител на SensorTower. „Инсталирането на VPN приложения вероятно ще продължи да нараства предвид увеличаването на рестрикциите. В момента онлайн магазини като App Store и Google Play Storе все още са налични – но това, може да се промени в бъдеще“.

VPN компанията Surfshark заяви, че седмичните ѝ продажби в Русия са скочили с 3500% от 24 февруари насам, като най-голям ръст е записала на 5-6 март, когато Facebook беше блокирана.

„Такъв бърз растеж означава, че хората, живеещи в Русия, активно търсят начини да избегнат следене от правителството и цензура“, коментира говорител на Surfshark.

Междувременно Twitter пусна версия на уебсайта си в Tor – услуга, която криптира интернет трафика, за да помогне за прикриване на идентичността на потребителите и да попречи за проследяването им.

Докато Русия се насочва към блокирането на услуги, все повече технологични компании решават да прекратят дейността си в страната. Този месец Netflix и Apple се озоваха в дългия списък от корпорации, които спряха продажбите или услугите си в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още