IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разблокира ли Google сателитните снимки на военни обекти в Русия?

В Google Maps се виждат изображения на руски военни обекти, но според компанията това не е промяна в политиката ѝ

08:41 | 19.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американската технологична компания Google твърди, че не е направила промени в начина, по който цензурира сателитни изображения в Русия, противно на широко разпространените твърдения в Twitter, че е „отворила достъпа до военни и стратегически обекти на Русия“, предава The Verge.

Рано сутринта в понеделник акаунтът в Twitter @ArmedForcesUkr (който e цитиран няколко пъти от официалния акаунт на украинското министерство на отбраната) публикува в Twitter набор от изображения, които изглежда показват военно оборудване. Съобщението в Twitter се превежда приблизително така: „сега всеки може да види различни руски пускови установки, установки за междуконтинентални балистични ракети, командни пунктове и тайни полигони с резолюция около 0,5 метра на пиксел".

Публикацията е цитирана от новинарски организации като The Moscow Times, а английският превод на туита е споделен хиляди пъти.

The Verge успява да потвърди, че поне едно от изображенията от туита е налично в Google Maps и наистина изобразява активен руски военен обект. Има и други примери в Google Maps, показващи други бази в страната.

Компанията обаче твърди, че това не е нещо ново. „Не сме правили промени в размазването на нашите сателитни изображения в Русия", казва в имейл до The Verge говорител на Google. Въпреки че разпространените изображения вероятно са легитимни, те са били налични в Google Maps много преди конфликта в Украйна.

Не е необичайно Google да замъглява картите си на потенциално чувствителни зони, включително военни обекти. Например Google Maps пикселизира изображенията на военновъздушната база 705 на френските военновъздушни сили. Въпреки това има много други военни обекти, които са публично видими: Google Maps Ви позволява да видите подобни подробни сателитни изображения на военновъздушната база Нелис в САЩ и дори на известната Зона 51 (американски свръхсекретен военен тренировъчен полигон, разположен в местността Грум Лейк).

Заслужава да се отбележи също, че военните на големите държави имат достъп до сателитни изображения, които не подлежат на никакви модификации от страна на Google.

Google предприе някои действия срещу Русия, след като страната нахлу в Украйна. Компанията спря продажбата на реклами в Русия, прекрати достъпа до Google Pay за някои руски потребители в съответствие със санкциите и забрани на акаунти на руски държавни медии да пускат реклами в своите канали в YouTube. Руското правителство заплаши да наложи глоба на компанията, тъй като в YouTube има видеоклипове, съдържащи „дезинформация" за нейната инвазия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още