IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски съд глоби WhatsApp и други платформи за това как съхраняват данните си

Според правила, приети през 2015 г., компаниите трябва да съхраняват данните на руските потребители в страната

18:22 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руски съд глоби в четвъртък приложението за съобщения WhatsApp на Meta Platforms, собственика на Snapchat Snap и други чуждестранни компании заради техния предполагаем отказ да съхраняват данните на руските потребители в страната, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информационните агенции.

Москва влезе в сблъсък с Big Tech заради съдържанието, цензурата, данните и местното представителство, като битките ескалираха, откакто Русия изпрати въоръжените си сили в Украйна на 24 февруари.

Таганският окръжен съд на Москва глоби WhatsApp с 18 млн. рубли (301 255 долара), собственика на Tinder Match Group с 2 млн. рубли и Snap и Hotels.com, собственост на Expedia Group, с по 1 млн. рубли, съобщиха информационните агенции. WhatsApp бе глобена заради същото нарушение миналия август.

Нито една от компаниите не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Агенция РИА цитира адвокат на Hotels.com, който казва, че компанията не се е признала за виновна по обвинението, добавяйки, че тя е спряла да обработва данни на потребителите от Русия от 1 април.

Русия ограничи достъпа до водещите платформи на Meta Facebook и Instagram, както и до конкурентната социална мрежа Twitter, малко след началото на конфликта в Украйна – ход, който според критиците представлява усилие на Русия да наложи по-голям контрол върху информационните потоци.

Meta беше призната за виновна в „екстремистка дейност“ в Русия, а обжалването ѝ беше отхвърлено през юни. Москва обаче все пак разреши приложението WhatsApp да остане налично в страната.

Според решението, когато се говори за Meta в обществената сфера, организациите и физическите лица трябва да добавят, че дейностите на Meta са забранени на руска територия.

Професионалната мрежа LinkdeIn на Microsoft е блокирана в Русия от години, след като съд реши, че нарушава правилото за съхранение на данни, което бе прието през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още