IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MetroPCS защитава планираното сливане с T-Mobile USA

Все повече акционери обаче се обявяват срещу сделката, защото MetroPCS била подценена

10:27 | 02.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	T-Mobile USA e четвъртият по големина оператор в САЩ. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

T-Mobile USA e четвъртият по големина оператор в САЩ. Снимка: Getty Images News

Wall Street Journal вече писа, че Dish Network, компания за сателитна техника, е предложила в оферта за придобиване през миналия август цена от 11 долара за акция. Операторът Sprint Nextel също бил показал интерес към възможна сделка, при все че самият Sprint тогава бе в преговори с японския концерн Softbank. Японският мобилен оператор придоби 70% от американския си конкурент Sprint Nextel в сделка на стойност 20,1 млрд. долара. Според Bloomberg това е най-голямото външно придобиване на японска компания от 2000 г. насам.

Говорител на Deutsche Telekom поясни пред Handelsblatt, че базираният в Бон концерн няма да подслади допълнително офертата. Ако на 12-и април по време на Общото събрание на акционерите на MetroPCS в Тексас мнозинството от акционерите не гласува за сливане, то „сватбата ще пропадне“. MetroPCS е петият по големина оператор в САЩ, докато T-Mobile е на четвърто място. Заедно двете компании биха имали 42 млн. клиента и по този начин биха се опълчили по-добре на лидерите Verizon Wireless, AT&T и Sprint Nextel.

Засега германският концерн очаква да получи зелена светлина за най-важния си проект в САЩ, защото в спора са въвлечени два големи акционера в MetroPCS с общо 12% от акциите. Става дума по-конкретно за американските фондове P. Schoenfeld Asset Management и Paulson & Co – последната е най-големият акционер в MetroPCS.

В началото на март стана ясно, че Paulson & Co отхвърля каквато и да е сделка. В писмо до борда на MetroPCS мениджърът на фонда Джон Полсън разкритикува особено прекомерната задлъжнялост на обединената компания, пише Wall Street Journal.

Така Полсън се присъедини с критиката си към друг хедж фонд - P. Schoenfeld, който притежава около 2,3% от MetroPCS и също има претенции срещу сливането.

Междувременно група акционери, водени от фонда Merger Funds дадоха в края на миналата седмица MetroPCS на федерален съд. Те искат да постигнат отлагане на гласуването, защото според тях MetroPCS не е обяснила достатъчно добре транзакцията и акционерите не били получили достатъчно обективна информация. От своя страна MetroPCS поясни, че ще се опълчи с всички сили срещу съдебния иск.

Всъщност през 2011 г. германците искаха напълно да напуснат САЩ. Продажбата на T-Mobile USA за 39 млрд. долара на AT&T обаче се провали след съпротива на американските власти. Сделката бе стопирана на 19-и декември 2011 г., след като Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), подкрепена от Министерството на правосъдието, наложи съдебен запор и вкара сделката в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още