IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MetroPCS защитава планираното сливане с T-Mobile USA

Все повече акционери обаче се обявяват срещу сделката, защото MetroPCS била подценена

10:27 | 02.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	T-Mobile USA e четвъртият по големина оператор в САЩ. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

T-Mobile USA e четвъртият по големина оператор в САЩ. Снимка: Getty Images News

За германската телекомуникационна компания Deutsche Telekom планираното сливане на нейното американско дъщерно дружество се превръща във все по-трудно начинание. Все повече акционери и техни съветници се обявяват против брака на T-Mobile USA и MetroPCS.

Влиятелните консултанти Institutional Shareholder Services (ISS) и Glass Lewis препоръчват на акционерите на MetroPCS да гласуват срещу плана. Самата MetroPCS пък помоли в понеделник отново чрез писмо своите акционери да гласуват за одобряване на сливането. Акционерите ще решават за сделката на извънредно общо събрание на 12-и април.

Според настоящите планове след сливането T-Mobile USA ще държи три четвърти от акциите, съществуващите акционери на MetroPCS ще получат останалите, както и 1,5 млрд. долара в брой, или около 4,09 долара за акция. Някои акционери в MetroPCS се надяват обаче на по-добро предложение.

Работещите за за много институционални инвеститори консултанти се оплакват, че при сделката MetroPCS се оценява твърде ниско. Съветът на тези компании тежи доста в САЩ – акционерите обикновено базират поведението си по него.

"Смятаме, че това е важен процес, защото индексни фондове често следват препоръките на ISS", заяви анализаторът от Wells Fargo Дженифър Фритче, цитиран от Ройтерс. Акционерите на MetroPCS няма да са достатъчно ангажирани в новата компания, пояснява ISS. Освен това според консултанта MetroPCS има по-добро бъдеще като независима компания.

Като независима компания MetroPCS може да съществува успоредно с конкурентите, които "вече са предложили значителна премия от текущата цена на акция на MetroPCS“, пише и Джон Полсън от Paulson & Co.

На това се противопостави американската компания – въобще не било сигурно, че като независим мобилен оператор MetroPCS може да създаде по-голяма стойност за акционерите в сравнение с общо предприятие с T-Mobile USA. Ето защо Управителният съвет единодушно препоръча на акционерите да посегнат към своите зелени карти за гласуване и да приемат офертата. "Ако предложеното сливане не бъде одобрено, акционерите на Metro PCS няма да могат да се насладят на впечатляващи ползи", се казва в писмото.

Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още