IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондове спъват плановете за сливане на T-Mobile и MetroPCS

Пореден голям акционер се обяви срещу плана за сливане при предложените условия

12:54 | 01.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хедж фондове спъват плановете за сливане на T-Mobile и MetroPCS

Планираното сливане на американското дъщерно дружество на Deutsche Telekom - T-Mobile с американския мобилен оператор MetroPCS среща нарастващата съпротива. Хедж фондът Paulson & Co, най-големият акционер на MetroPCS с дял от 9,9%, ще гласува срещу сливането на мобилните оператори.

Paulson & Co отхвърля каквато и да е сделка. В писмо до борда на MetroPCS мениджърът на фонда Джон Полсън разкритикува особено прекомерната задлъжнялост на обединената компания, пише Wall Street Journal.

Така Полсън се присъединява с критиката си към друг хедж фонд - P. Schoenfeld, който притежава около 2,3% от MetroPCS и също има претенции срещу сливането. Дали опозицията ще получи достатъчно подкрепа, за да повлияе на сливане или дори да го спре, продължава да бъде неясно. Акциите на MetroPCS в следборсовата търговия не се повлияха от съобщението.

Говорител на американския мобилен оператор заяви в четвъртък, че управителният съвет продължава да препоръчва на акционерите да гласуват за операцията. Говорител на T-Mobile потвърди по-рано изявление на компанията-майка, Deutsche Telekom, че концернът седи твърдо зад условията на сливането.

През миналата година Deutsche Telekom и MetroPCS се договориха да обединят усилия на доходоносния, но силно конкурентен американски пазар. Преди това германската компания се провали в опита за продажба на американското си дружество на AT&T за 39 млрд. долара. Сделката бе стопирана на 19-и декември 2011 г., след като Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), подкрепена от Министерството на правосъдието, наложи съдебен запор и вкара сделката в съда.

Предложената сделка между T-Mobile и MetroPCS е структурирана като обратно сливане. Това означава, че T-Mobile ще бъде интегрирана в котираната на борсата MetroPCS. Дружеството-майка, Deutsche Telekom, получава 74% от обединената компания, акционерите на MetroPCS – останалите дялове и общо 1,5 млрд. долара в брой, или около 4,09 долара за акция.

В писмото си Полсън пише, че вярва в "стратегическите достойнствата на предложената сделка". Но възникващата от нея компания ще има "твърде висок дълг, за да бъде конкурентоспособна в добре капитализираната мобилна индустрия“.

Полсън сигнализира подкрепата си, ако едната или двете фирми се адаптират към условията му. Това може да стане или чрез по-ниско ниво на дълг в новата компания на телекома, по-ниски лихвени проценти, по-високо заплащане в брой или по-високо съотношение на замяната на акциите. "С по-нисък дълг и нисък лихвен процент ние ще подкрепим сделката при същото съотношение на замяна на акциите", се казва в писмото.

Полсън подчертава, че MetroPCS не бива да се слива на всяка цена с германската компания. „Като независима компания MetroPCS може да съществува успоредно с конкурентите, които "вече са предложили значителна премия от текущата цена на акция на MetroPCS“.

Wall Street Journal вече писа, че Dish Network, компания за сателитна техника, е предложила в оферта за придобиване през миналия август цена от 11 долара за акция. Операторът Sprint Nextel също бил показал интерес към възможна сделка, при все че самият Sprint тогава бе в преговори с японския концерн Softbank. Японският мобилен оператор придоби 70% от американския си конкурент Sprint Nextel в сделка на стойност 20,1 млрд. долара. Според Bloomberg това е най-голямото външно придобиване на японска компания от 2000 г. насам.

Акционерите на MetroPCS трябва да гласуват за сливането на 28-и март. Двете компании се стремят към приключване на сделката в началото на април.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още