IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декодерите за цифровата телевизия ще бъдат носени и по домовете в някои региони

Магазините, които ще предоставят декодери за регионите Северозападен, Североизточен и Южен централен, предлагат различни варианти за продажба на устройствата

16:16 | 14.08.13 г.
Декодерите за цифровата телевизия ще бъдат носени и по домовете в някои региони

Гражданите, които имат право на ваучер за декодер за цифрова телевизия, живеещи в отдалечени селища, ще могат да получат устройството си на място. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Търговските вериги за електроника, които доставят  декодери за регионите Северозападен, Североизточен и Южен централен, са предложили различни механизми за продажба срещу ваучери. Някои от трите вериги - “Зора”, “Техномаркет” и “Технополис”, освен купуването на устройствата за  в търговските обекти предлагат и варианти за онлайн продажба, както и доставка на място, там, където магазините нямат представителства.

От транспортното министерство обясниха пред Investor.bg, че условията на всяка една от трите фирми са различни и че гражданите трябва да се поинтересуват лично, дали в техния регион се извършва доставка по домовете.

Например Североизточният район, който обхваща административните центрове на агенцията за социално подпомагане Варна, Добрич, Търговище и Шумен, се обслужва от магазини „Зора“. Те са поели ангажимент веднъж месечно да осигуряват доставка на място за социално слабите, възрастните и хората с увреждания в селища, където няма търговски обекти на веригата.

За целта се изготвя график след съгласуване на датите за посещение с местните органи на управление. Графикът и точните дати се оповестяват на място, като най-често това са пощенските станции, в които се предоставят декларациите и ваучерите.  

Доставчикът на декодери на територията на столичния район „Оборище“ - „Технополис“, осигурява декодери срещу ваучер не само в търговските си обекти в района, но и чрез продажба онлайн. Липсва обаче опцията за доставка по домовете.

„К и К електроникс“, който снабдява социално слабите с декодери срещу ваучер в Северозападен район - градовете Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен, осигурява три възможности - получаване в търговски обекти, онлайн продажба и доставка на място.

Всеки от търговските обекти разполага с машина за прочит на ваучери за проверка на тяхната автентичност. Хората, които са получили ваучери за декодер, трябва да запазят напълно целостта на документа. Той не бива да бъде сгъван, навиван или подчертаван, предупреждават от Министерството на транспорта.

При онлайн продажби хората с ваучер трябва да отправят запитване на сайта на изпълнителя, спечелил обществената поръчка в тяхното селище.

Социално слабите българи в Северен централен, Югозападен и Югоизточен район, ще бъдат обхванати от втория етап от осигуряването на устройства за цифрова телевизия срещу ваучери. Припомняме, че вчера бяха отворени офертите в обществената поръчка, която засяга конкретно тези райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още