IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei ще обновява мрежата на Globul

Споразумението между двете компании е за петгодишен инвестиционен цикъл

15:03 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Huawei ще обновява мрежата на Globul

Вторият по брой абонати в България мобилен оператор Globul избра китайския доставчик на информационни и телекомуникационни решения Huawei за изпълнител на предстоящия проект по обновяване на мрежата си.

Българската компания ще си партнира с Huawei за пълната подмяна на съществуващата 2G и 3G мрежа на компанията, за обновяване и подобряване на достъпа и опорната транспортна мрежа, както и на опорната мрежа на оператора и доставката на свързаните с тези дейности услуги. Споразумението между двете компании е за петгодишен инвестиционен цикъл и осигуряване на поддръжка за осемгодишен период, като от компанията не дадоха информация за инвестиционния обем.

Предстоящото обновяване на мрежата на Globul се очаква да приключи към средата на 2015 г. Това е най-мащабният по обхват и размер на планираните инвестиции проект и най-амбициозното начинание в оператора, откакто Telenor го придоби през август 2013 г.

Пълната подмяна и обновление на мрежата ще позволи на компанията да предложи по-добро покритие, както и по-висок капацитет на мрежата при предвидима структура на разходите за оператора.

„В Globul сме наистина развълнувани от старта на този мащабен проект. С помощта на партньорите ни от Huawei, техните модерни технологии и значителен опит, ние възнамеряваме да изградим надеждна мрежа с висок капацитет, подготвена за предоставяне на 4G услуги. Освен това, проектът е важна стъпка в нашата стратегия да направим интернет достъпен за всички и да изпълним обещанието, което поехме пред потребителите, когато Telenor придоби Globul”, коментира главният изпълнителен директор на Globul Стейн-Ерик Велан.

„Това партньорство е важно постижение за Huawei България. Ще продължим да увеличаваме инвестициите си в България, като открием нови работни места и разширим сътрудничество с местни компании, за да изпълним своите ангажименти към Globul,” заяви от своя страна Джим Лу, президент на Huawei за Централна, Източна и Северна Европа.

Към края на 2013 г. Globul има 4 млн. активни потребители, услугите на компанията са достъпни за 99,98% от населението на България и на 99,49% от територията на страната, а UMTS мрежата на компанията покрива 96,09% от населението на страната. От 1 август 2013 г. Globul е част от Telenor Group – норвежка телекомуникационна компания, която оперира в 13 държави в Европа и Азия и има над 160 млн. абонати. В Централна и Източна Европа Telenor Group вече присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора. Компанията е лидер по отношение на дела на приходите от пазара на мобилни комуникации в последните две страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още