IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google прави инвестиция от близо 1 млрд. долара в SpaceX?

Космическата компания планира мащабна кампания за осигуряване на достъп до интернет по целия свят, но има нужда от инвестиции

12:55 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ракетата Falcon 9 на SpaceX при излитането си на 21 септември 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ракетата Falcon 9 на SpaceX при излитането си на 21 септември 2014 г. Снимка: Ройтерс

Онлайн гигантът Google е близо до инвестирането на около 1 млрд. долара в Space Exploration Technologies или SpaceX, за да подкрепи усилията ѝ да доставя достъп до интернет чрез сателити, заяви запознат със ситуацията източник, цитиран от The Wall Street Journal.

Инвестицията би направила пазарната стойност на SpaceX, подкрепяна от директора на Tesla Motors Елън Мъск, повече от 10 млрд. долара, твърди източникът. Не е ясно точно какъв дял от бързо растящата космическа компания ще бъде придобит от Google.

Ако Google приключи сделката, това ще бъде последното усилие на компанията да използва футуристична технология за разпространение на достъпа до интернет до далечни краища на света. Други използвани от компанията технологии включват балони, летящи на големи височини и захранвани от слънцето дрони. Чрез разширяването на достъпа до мрежата, Google увеличава броя на хората, ползващи услугата ѝ.

Говорители на Google и SpaceX отказаха да коментират.

Google обмисля услуга за сателитен интернет от повече от година. В края на 2013 г. компанията нае ветерана от сателитната индустрия Грег Уилър, който в един момент имаше повече от десет души, работещи за него. Уилър напусна Google миналото лято и сега разработва собствен бизнес за сателитен интернет.

SpaceX строи и изстрелва ракети и космически кораби. Миналата седмица Мъск описа генералната концепция на SpaceX да изстреля стотици сателити в сравнително ниска орбита, за да доставя интернет по целия свят. Мъск коментира пред BusinessWeek, че проектът може да струва до 10 млрд. долара и да отнеме поне пет години, но не разкри детайли за намирането на средства или плановете за производство.

От няколко месеца Мъск търси начини да разшири производствената дейност за ракети и космически кораби на SpaceX към дизайн и строителство на сателити, твърдят лица от космическата индустрия, които са говорили с него. Въпреки че им липсва специфика, последните му коментари бяха най-ясния сигнал до момента за дългосрочната му идея за разширение на производството.

Най-вероятно ще отнеме години да се установят дизайните и евентуално да се установи специализирано съоръжение за производство на сателити. Но SpaceX вече има голяма част от основата. Лица от индустрията заявяват, че компанията е построила собствена навигация и система за контрол на полета на космическите кораби, които може да предложат някои елементи за сателитите. Има също така връзка между части, които SpaceX произвежда днес за слънчеви панели на космическите кораби и сходни устройства, предназначени за сателитите.

Едно голямо техническо и финансово предизвикателство пред инициативата е цената на инсталиране на наземни антени и компютърни терминали, които да получават сигналите от сателитите. Този проблем отказа някои предишни проекти за интернет от сателити и заплашва да усложни усилията на Google, твърдят лица от сателитната индустрия и консултанти.

Друг въпрос без отговор е как SpaceX планира да предава интернет сигнала до Земята. Не се смята, че компанията има права върху радио спектъра.

Мъск е обсъждал използването на оптично-лазерна технология в своите сателити, заяви запознат със ситуацията източник. Тази технология работи като се праща информация от сателитите в космоса. Но лазерите няма да са сигурен начин за предаване на интернет услуга до Земята. За разлика от радио вълните, те не могат така лесно да преминат през облаците.

Разговорите за инвестиция са донякъде необичани за Мъск, който се противеше на повечето външни инвестиции, които биха могли да намалят контрола му върху компанията дори малко. Лица от индустрията заявяват, че ако се появят проблеми SpaceX може да се нуждае от допълнителен капитал в следващите няколко години, за да финансира ново развитие на ракетите и повече изстрелвания. Не е ясно какви условия се обсъждат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още