IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на China Telecom подаде оставка заради корупционния скандал

58-годишният Чан Сяобин е обвинен, че е подкупен с пари и секс услуги от поддоставчици

17:25 | 30.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на China Telecom Чан Сяобин е подал оставка на фона на разследванията за „тежки дисциплинарни нарушения“. 58-годишният мениджър се отказва от всички свои позиции в компанията, заяви самият концерн.

Припомняме, че през уикенда  Централната комисия за инспекция на дисциплината заяви, че има подозрения за корпуция срещу мениджъра, който е председател и главен изпълнителен директор на China Telecom, третия най-голям доставчик на безжични услуги в страната, от септември насам. Той дойде от China Unicom като част от промяна в управлението, която съвпадна с планове за мащабни реформи на държавния сектор за 16 трлн. долара. Според икономическото списание Caixin той дори вече е арестуван.

По данни на изданието мениджъри на China Unicom са били подкупвани от поддоставчици с пари и сексуални услуги. Не е ясно дали Чан лично е приемал подкупите. 

Още при встъпването си в длъжност през март 2013 г. президентът на Китай Съ Дзинпин обяви „кръстоносен поход“ на корупцията в Народната република. Оттогава редица партийни кадри и предприемачи бяха осъдени на солени глоби. Според редица критици обаче Дзинпин използва борбата срещу подкупите, за да изключи от борбата за наследници свои вътрешнопартийни конкуренти и да засили позициите си в партията.

Антикорупционните усилия на Комунистическата партия се разпростират над военната и петролната индустрия и – след разпродаването на акции за 5 трлн. долара и безпрецедентното спасяване на пазара от правителството, над финансовата индустрия и регулаторите ѝ.

През октомври бившият председател на най-големия производител на петрол в Китай бе осъден на 16 години затвор за взимането на подкупи и злоупотреба с власт. Миналия месец Яо Ганг, старши представител на регулатора на ценни книжа, също се оказа обект на разследване.

Някои разследвания привличат внимание заради внезапните изчезвания на главни изпълнителни директори. Ръководителят на подразделението на китайска брокерска къща в Хонконг възобнови работата си миналата седмица, след като изчезна в края на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още