IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разследва председателя на China Telecom по обвинения в корупция

Това е поредната жертва в програмата за борба с корупция на президента Си Дзинпин

17:19 | 27.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският орган за борба с корупцията обяви разследване срещу председателя на China Telecom Чанг Сяобин. Това е последният високопоставен представител, превърнал се в жертва на програмата за борба с корупцията на президента Си Дзинпин, съобщава Bloomberg.

Чанг Сяобин е заподозрян в извършването на сериозни дисциплинарни нарушения, заяви Централната комисия за инспекция на дисциплината в неделя, използвайки език, който често се отнася за разследвания в корупция.

Чанг, който е на 58 години, е председател и главен изпълнителен директор на China Telecom, третия най-голям доставчик на безжични услуги в страната, от септември насам. Той дойде от China Unicom като част от промяна в управлението, което съвпадна с планове за мащабни реформи за 16 трлн. долара на държавния сектор.

В отчет за фондовата борса в Хонконг от неделя China Telecom съобщава, че Чанг е в процес на разследване, описва дейността си като „нормална“ и добавя, че ще разкрие допълнителна информация при необходимост.

Антикорупционните усилия на Комунистическата партия се разпростират над военната и петролната индустрия и – след разпродаването на акции за 5 трлн. долара и безпрецедентното спасяване на пазара от правителството, над финансовата индустрия и регулаторите ѝ.

През октомври бившият председател на най-големия производител на петрол в Китай бе осъден на 16 години затвор за взимането на подкупи и злоупотреба с власт. Миналия месец Яо Ганг, старши представител на регулатора на ценни книжа, също се оказа обект на разследване.

Някои разследвания привличат внимание заради внезапните изчезвания на главни изпълнителни директори. Ръководителят на подразделението на китайска брокерска къща в Хонконг възобнови работата си миналата седмица, след като изчезна в края на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още