IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинският телеком „Укртелеком“ е пострадал от мощна кибератака

В момента атаката е отблъсната, предоставянето на услуги за държавната компания се възстановява

08:18 | 29.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&bdquo;Укртелеком&quot;</em></p>

Снимка: „Укртелеком"

Украинската държавна телекомуникационна компания „Укртелеком“ е прекъснала интернет услугите си в понеделник след „мощна" кибератака, твърди Ройтерс, позовавайки се на украински правителствени служители и представители на компанията.

Инцидентът е последната хакерска атака срещу украинските интернет услуги след нахлуването на руските военни сили в страната в края на февруари.

„Днес врагът предприе мощна кибератака срещу ИТ-инфраструктурата на „Укртелеком", заяви Юрий Щихол, председател на Държавната служба за специална комуникационна и информационна защита на Украйна. „Атаката беше отблъсната. И сега „Укртелеком“ има възможност да започне да възстановява услугите си за клиентите“.

„В момента атаката е отблъсната, предоставянето на услуги постепенно се възобновява", заяви говорителят на „Укртелеком" Михаил Шуранов.

Компанията NetBlocks, която следи прекъсванията на интернет услугите, публикува в Twitter по-рано в понеделник данни за „срив на свързаността" при „продължаващо и засилващо се прекъсване на връзката в национален мащаб".

Подобен инцидент се случи по-рано този месец с „Триолан“, по-малка украинска телекомуникационна компания, съобщи по-рано Forbes. Тази компания претърпя хакерска атака, която нулира някои вътрешни системи, в резултат на което някои местни абонати загубиха достъп до услугите си.

По-рано през деня „Укртелеком" съобщи в изявление, че е имало „временни затруднения при инсталирането на нови интернет сесии за клиентите на концерна.

Русия нарича действията си в Украйна „специална военна операция" за разоръжаване и „денацификация" на съседката си. Киев и Западът смятат, че това е претекст за непровокирано нахлуване, което да се опита да свали избраното украинско правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още