IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балмър си посипа главата с пепел

За сбогом директорът на Microsoft си призна грешките – бавно осъзнаване на концерна за тенденциите

18:06 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Балмър си призна: &quot;Гледахме в друга посока&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Балмър си призна: "Гледахме в друга посока". Снимка: Ройтерс

Напускащият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър призна в емоционална реч за довиждане пред инвеститорите някои свои грешки. Той скърбял заради пропуснатата възможност за ранно навлизане на най-голямата софтуерна компания в света на пазара на смартфони, заяви Балмър на последното събрание на акционерите, на което са били поканени и финансови анализатори.

„Аз съжалявам за това. Погледът на Microsoft малко след началото на хилядолетието бе толкова силно прикован към операционната система за компютри Windows, че групата не успя да наеме талантливи служители за бизнеса си с новите телефони - смартфоните", обясни той.

В края на август Microsoft изненадващо обяви, че Балмър напуска компанията в рамките на следващите дванадесет месеца. След 13 години на кормилото прекият наследник на легендарния основател Бил Гейтс ще остане на поста си до назначаването на нов главен изпълнителен директор. 

Едва през юли Балмър обяви преобразуване на дружеството, чието бивше надмощие избледнява заради тенденцията за преминаваме към таблети и смартфони. Според плановете Microsoft трябва да се преобразува в концерн за електронни устройства и услуги. През септември Microsoft обяви, че ще поеме бизнеса с мобилни телефона на бившия лидер на международния пазар Nokia за 5,40 млрд. евро.

По време на речта си Балмър пледира и за подкрепа за избрания от него курс. „Днес аз говоря на вас като инвеститор. Всички вие разполагате с акции на Microsoft. Ликувайте!", каза той.

С промяната в кариерата си той минава и от другата страна на бариерата – на страната на акционерите. Балмър притежава 4% от акциите на Microsoft. Въпреки някои грешни решения Microsoft имал светло бъдеще, прогнозира още напускащият главен изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още