IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OS X 10.9 Mavericks вече е на поне 5,5% от всички Mac-ове

По-бързото разпространение на операционната система се дължи на факта, че Apple предлага актуализацията безплатно

10:33 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
OS X 10.9 Mavericks вече е на поне 5,5% от всички Mac-ове

Представеното във вторник десето издание на десктоп операционната система на Apple Mac OS вече е инсталирано на 5,5% от всички Mac-ове, като делът непрекъснато се покачва, съобщава рекламната мрежа Chitika. Според нея делът на разпространение в първите 24 часа е бил повече от три пъти по-висок от този на предходната OS X 10.8 Mountain Lion (1,6%), която бе представена миналата година.

Основната причина за това вероятно е, че Apple предлага OS X 10.9 Mavericks безплатно. Това е първият път, в който не се иска такса за ъпгрейд. Миналата година потребителите с операционни системи Snow Leopard или Lion трябваше да платят по 18 евро, за да приведат системата си до най-актуалното равнище. Сега обаче системи със Snow Leopard, Lion или Mountain Lion могат да се актуализират напълно безплатно. 

Данните на Chitika са въз основа на анализ на милиони кликания на дисплей реклама в Северна Америка в нейната мрежа, но са все още доста под тези на GoSquared, който предлаг т. нар.  Live Tracker. Според тях OS X 10.9 Маверикс вече отговаря за близо 11 на сто от общия трафик, причинени от Mac OS.

Вероятно и Apple скоро ще се представи официалните данни за свалянията на Mavericks. При представянето на Mountain Lion компанията обяви 3 милиона сваляния четири дни след представянето, което бе най-успешният старт на OS X в историята на компанията до този момент.

При последното официално преброяване на Apple потребителската база на Mac възлизаше на 72 милиона, но междувременно този брой може да е вече по-висок. Концернът обяви тези данни по време на своята конференция за разработчици през юни. Той е двойно по-висок отколкото бе преди пет години. Между този период и днес компанията обяви продажбите на 3,8 млн. допълнителни устройства Mac. Актуализирани данни за своето тримесечие до септември заедно с финансов отчет концернът ще представи през тази седмица. 

Според компанията OS X 10.9 Mavericks идва с около 200 подобрения. Те включват интеграцията на карти и iBooks, функцията за пестене на енергия App Nap, преработен календар и нова версия на браузъра Safari. Също така Apple е преправил системата за уведомяване. Нови са табовете във Finder и оптимизираното използване на ресурсите (Compressed Memory). В допълнение, новата операционна система предлага по-тясна интеграция на социални мрежи като Facebook, Twitter, LinkedIn, Flickr и Vimeo. Освен това най-новата актуализация на операционната система затваря 53 пропуска в сигурността.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още