IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папазов: Няма да отлагаме електронното управление за 2020 г.

Министерският съвет прие Стратегията за електронното управление в България за периода 2014 - 2020 г.

14:58 | 19.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Транспортният министър Данаил Папазов и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след изнесеното заседание на МС във Видин. <em>Снимка: БТА</em></p>

Транспортният министър Данаил Папазов и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след изнесеното заседание на МС във Видин. Снимка: БТА

Със свое днешно решение Министерският съвет прие Стратегията за електронното управление в България за периода 2014 - 2020 г., съобщи на брифинг във Видин след заседанието на кабинета министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

По думите му документът дава възможност да се осъществи програмата на транспортното министерство за реализирането на електронното управление през следващия програмен период.

„Ние не отлагаме електронното управление за 2020 г. Напротив – даваме възможност за усвояване на средства и усъвършенстване на електронното управление през следващия програмен период, за който са предвидени 145 милиона евро по тематичната цел за цифров растеж и 30 милиона евро за инфраструктура в селските региони”, каза Папазов, цитиран от пресслужбата на правителството. 

Според министъра най-важното е в рамките на две-три седмици да се изработи пътната карта, която ще даде конкретните срокове за въвеждане на електронното управление.

Припомняме, че в средата на януари Папазов призна за проблеми с въвеждането на електронното управление. "Вече изградените системи все още не работят, липсва и нормална координация между тях", заяви тогава Папазов на пресконференция в министерството. 

"Един от проблемите пред въвеждането на е-правителството е липсата на така наречения “интегратор” на електронното управление, който да бъде трамплин между различните програми и софтуер в различните ведомства", обясни той.

Папазов обясни, че се предвижда да има централен Съвет за електронно управление, председателстван от министър-председателя. Той добави, че е важно да се определи отговорно лице във всяко министерство, което да се занимава с въпросите на електронното управление в този съвет.

Предвижда се също да има и системен интегратор – структура, която да обединява всички регистри и да отговаря за електронното управление.

„Важно е да се реши въпросът с разплащането на услугите, когато се ползва електронното управление, както и въпросът с идентификационния метод, с който ще се влиза в портала на електронното управление”, каза още министърът.

България е една от малкото страни в Европа, в които електронното управление все още не е факт. От повече от 10 години гражданите в страни, като Великобритания, Австрия, Германия, Франция, Норвегия, Естония, Белгия, не само плащат сметките си, но подават жалби, молби, издават си документи и какво ли още не онлайн през единен портал. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още