IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP е изправен пред огромни предизвикателства

Преминаването към облачния бизнес модел ще коства до 2500 работни места

16:08 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SAP е изправен пред огромни предизвикателства

Преминаването към новия бизнес модел с облачните услуги ще представлява за германския софтуерен гигант SAP според неговия бъдещ финансов директор Лука Мучич най-голямата трансформация в историята на компанията.

„За да бъдем успешни с новия бизнес модел като облачна компания, ние се нуждаем от ясно опростяване в много от нашите процеси", заяви Мучич в интервю за германския икономически седмичник Börsen-Zeitung. Планираните промени означават за най-голямата софтуерна компания в Европа съкращения в порядъка на 1500-2500 работни места, предаде късно в четвъртък Ройтерс. 

Силно растящият през последните няколко години обачен бизнес дава възможност на клиентите да ползват софтуер или съхранение на данни под наем срещу заплащане в интернет. Вместо постоянно да инсталират програми, или да създават сървъри, фирмите използват компютърни мощности, които се оперират от ИТ компании като SAP.

Това води не само до основна промяна на платежната система, защото вместо една единична висока лицензионна такса клиентите плащат относително ниски такси в продължение на няколко години. Също така се променят и изискванията за персонал. Лидерът на световния пазар на бизнес софтуер трябва да изпраща вече по-малко консултанти до клиентите си, но се нуждае от повече хора в центровете за данни, които да поддържат или да актуализират данните дистанционно.

Под мотото „Опростяване и оптимизиране" председателят на борда на директорите Бил МакДемът, който ще ръководи сам групата след смяната с Джим Хагеман Снабе, започна преструктутирането на компанията. Така някои подразделения с едва няколко служители ще бъдат закрити или слети с други. Също така американецът иска да сложи край на любими, но ненужни проекти .

„Това ще означава, че 1500-2500 работни места ще бъдат закрити", заяви информиран източник пред Ройтерс. „Точният брой все още не е известен. Все още се проверява къде има дублиране на дейностите или излишни работни места“.  Засегнати ще са всички региони на света и всички области на дейност. В същото време около 3000 нови работни места обаче се планира да бъдат открити през тази година, така че в крайна сметка общият брой на служителите вероятно ще расте. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още