IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко, което трябва да знаем за Apple Watch

Новият умен часовник на Тим Кук и компания отвежда комуникацията и известяването до съвсем ново ниво

12:32 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук по време на презентацията на Apple Watch, Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Тим Кук по време на презентацията на Apple Watch, Снимка: Архив Ройтерс


Дисплеят работи подобно на Retina панела на всеки iPhone и iPad, но интересното при него е, че може да засича и силата на натиска. Така стандартните двуизмерни жестове, с които боравим с традиционните дисплеи, при умния часовник на Apple става триизмерни.

В задната част на корпуса има специални сензори, с които часовникът измерва пулса на носещия го човек, помагайки за контрола на здравословното състояние по време на спорт или при различни заболявания. Отново отзад е разположен и панелът за индукционно зареждане. Зарядното устройство се прикрепя с помощта на магнит, който зарежда батерията.

От Apple са особено горди и със специалната вибрация. От компанията споделят, че тя се усеща като леко докосване по китката и ще превърне умния часовник в устройството, което ще навлезе в най-интимния ни свят. Когато получите известие часовникът изпраща обратна информация до китката, което остава незабелязано от всички около вас. Когато вдигнете китката си и погледнете часовника, той изобразява въпросното съобщение, снимка или каквото и да е друго известие.

Вдигането на ръката събужда дисплея автоматично. По подразбиране той изобразява часовник с интерфейс по избор, а когато натиснете “короната” часовникът показва централния екран, на който са изобразени иконите на всички инсталирани приложения.

Часовникът предлага апликации, помагащи във фитнеса, спорта и диетите, както и работи с новата платформа за мобилни разплащания Apple Pay. “Работихме по Apple Watch много дълго,” каза Кук на презентацията.

Кевин Линч, който е отговарял за софтуера на часовника, обясни от сцената в Купертино, че главната идея на екипа му е била устройството да предлага набор от функции, които са лесни за откриване и използване. За целта те са разработили специални менюта и нещо, което компанията нарича Glances – нова функция, която се появява, когато прекарате пръста си отдолу-нагоре през дисплея. Тя ви позволява да подредите любимите си апликации, които използвате най-често.

В часовника е вграден и гласовият асистент Siri, който можете да попитате каквото ви хрумне. Например къде са най-хубавите френски багети в квартала.

С помощта на новия часовник дори можете да разглеждате любимите си снимки, които се изобразяват по начин, известен от iPhone и iPad.

Голям фактор за успешното представяне или провала на часовника на пазара е възможността за разработване на приложения от трети страни.

Apple много добре знае това и представя нов софтуер за разработка на апликации, наречен WatchKit. С него екипът на Тим Кук иска да привлече разработчици, които да се вдъхновят от новото устройство и да създадат любопитни програми, които от своя страна да привлекат много клиенти. От компанията вече са изпробвали WatchKit, предоставяйки го на компании като Facebook, Twitter, American Airlines и тн.

С часовника на Apple можете да отключвате хотелската си стая в хотели от веригата W Hotels, да проверите статута на батерията на електрическото си BMW, както и да летите с полети на American Airlines, използвайки нищо повече от часовника си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още