IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да предлага собствени телеком услуги в САЩ и Европа

Компанията вече тества в родината си възможността да оперира като виртуален мобилен оператор чрез мрежата на някой от съществуващите оператори

17:15 | 04.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Може би не е далече времето, в което публичната компания с най-голяма пазарна капитализация в света – американският концерн Apple, ще се превърне и в доставчик на телеком услугите, необходими за iPhone и iPad.

Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук е в преговори с водещи оператори в САЩ и Европа, които могат да доведат до стартирането на виртуален мобилен оператор (MVNO), пише BusinessInsider. Под този термин се обозначава възможността за наемане на мрежов капацитет от конкуренти.

В бъдеще потребителите не само ще купуват устройството от Apple, а и ще сключват договор за мобилни услуги с компанията, за да може да телефонират и сърфират мобилно. 

Apple обаче няма да работи само с един-единствен оператор, а с няколко, а смартфонът ще сменя оператора според качеството на услугата. 

Според информацията компанията вече тествала в родината си възможността да оперира като виртуален мобилен оператор върху мрежата на някой от вече съществуващите оператори в САЩ. Същевременно компанията обсъжда подобна възможност и с редица доставчици в Европа.

На този етап все още няма гаранции, че преговорите и тестовете ще доведат до реалното навлизане на Apple на телеком пазара като виртуален оператор. Според източници от бранша това със сигурност ще отнеме време – поне пет години.

Според източници на изданието Apple е в преговори с телекоми за своя MVNO план, добавяйки, че „това е обществена тайна“ между операторите.

По-рано BusinessInsider вече писа, че Apple тества нова услуга под името iCloud Voicemail, която автоматично превръща гласовите съобщения в текстови, използвайки Siri. Apple вече развива допълнително възможностите на Siri в IOS 9, за да се конкурира по-добре с Cortana и Google Now, но изглежда, че новата функция е далеч от финализиране. Идеята е, когато някой, който използва iCloud Voicemail, не може да отговори на обаждане, Siri да отговори вместо него.

От BusinessInsider смятат, че не е планирано iCloud Voicemail да стартира преди 2016 г.

За сравнение, Google Voice предлага услуга за транскрипция на гласова поща от години и Apple няма да е първата компания, която ще въведе такава услуга. Все пак, въпреки очевидните предимства автоматичните транскрипции все още не са перфектни и имат проблеми в точността.

Повече за Apple вижте във видео материала на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
Разни "умни" часовници и т.н. са простотии за ***. Истинската борба е кой пръв ще пусне на пазара ново поколение батерии за мобилни устройства и електромобили. Затова няма голяма технологична компания, която да не инвестира луди пари във всяка що-годе обещаваща иновация, дори тя да изглежда като пълен идиотизъм. Защото залогът е голям - който го направи, ще разбогатее страшно много и направо ще убие конкуренцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Хегемонията на Apple е към своя край! Колкото и да се опитват да си изсмучат от пръстите нови пазари просто няма да се получи. Преди известно време се лансира абсурда, че към 2020 ще пуснат и кола за продажба. Пазарния дял, който постигнаха през последните 10 години малко по-малко ще се свива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още