IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 3,8 млн. българи ползват мобилен интернет

Майкрософт България и правителствена агенция ще улеснят дребния бизнес при внедряването на облачни решениня

15:57 | 21.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Броят на абонатите за мобилен интернет в България е надхвърлил 3,8 милиона, като страната заема 7-ма позиция в Източна Европа по този показател, а 9 от всеки 10 фирми у нас използват интернет.

Това става ясно от статистика, представена от икономическия министър Божидар Лукарски по време на церемония за стартирането на програмата „Модерният бизнес“. Тя е съвместна инициатива на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и „Майкрософт България“ и включва безплатно внедряване на услугите от пакета Office365, предоставящ т.нар. облачни услуги, специализирани ИТ обучения, както и бизнес обучения в посока подобряване на конкурентоспособността на предприятията с фокус върху бизнес планирането и дигиталния маркетинг.

Министър Лукарски посочи, че българските фирми стават все по-технически грамотни. Ръст според него бележи и интернет търговията, като се очаква тя да нарасне с 39,7% през периода 2015-2019 г. За сметка на това степента на приложение на облачните услуги в България е сравнително ниска поради малкия пазар", допълни министърът.

Според него заради бурното развитие на технологиите българският малък и среден бизнес има нужда от подпомагане чрез подобни инициативи, за да отговори на предизвикателствата на глобалната икономика и търговия. 

Министърът на икономиката изтъкна, че ИТ индустрията в България се отличава с висока добавена стойност и динамично развитие. По думите му бързото разпространение на мобилните комуникации отваря нови пазарни ниши и възможности за ИТ предприятията, което също така разширява обхвата на включване на информационните технологии в значими икономически области като здравеопазването, образованието, комуналните услуги, управлението на частния и публичен сектор и развитието на традиционните отрасли.

Програма „Модерният бизнес“ ще даде възможност на малки и средни предприятия (МСП) да се възползват от безплатно внедряване на Office365, обучение на служителите и консултации за ИТ екипите за използване на пакета от услуги. В рамките ѝ партньорите ще осигурят достъп на МСП до специализирани бизнес обучения и лекции в подкрепа на конкурентоспособността и бизнес планирането. 

Независимо дали работи на бюро или е постоянно в движение, всеки служител ще има бърз и лесен достъп до документите, върху които работи, както и имейл сървър от бизнес клас, достатъчно място за съхранение на данни при високо ниво на сигурност. 

„Развитието на съвременния бизнес несъмнено е е свързано с онлайн комуникациите. Бизнесът реално не може да съществува без ИТ решенията и формирането на модерна инфраструктура. Тази закономерност започва да се проявява първо в големите компании, но все повече и по-разумно се установява и в малките и средни предприятия“, заяви Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

МСП ще могат да заявят интерес към програмата чрез сайта на ИАНМСП или на www.moderenbiznes.bg до 30 юни 2016 година. На сайта те ще могат да оставят контактите си, за да получат персонализирано предложение спрямо нуждите си, както и да намерят списък с партньори, които работят по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още