IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономика на споделянето – лек или болест?

Новите мобилни приложения ще повлияят положително върху изграждането и поддържането на социални връзки сред младите, както и върху стабилността на обществото

17:17 | 04.08.18 г. 4
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Проблемът Airbnb

Популярната услуга за наемане на домове е друг пример, където евентуалните последици от регулирането на ЕС могат да бъдат усетени в близкото бъдеще.

„Ако искаме от Airbnb същото ниво на защита на потребителите и същото ниво на обслужване като в обикновен хотел, това може да означава края на този икономически сегмент. Въпросът е дали смятаме, че трябва да се осигури това ниво на обслужване или дали приемаме, че това е напълно различна концепция и е необходимо да понижим нашите очаквания“, каза Ниедермайер.

Друг проблем с Airbnb е нейното реално въздействие върху пазара на жилищните имоти.

„Услугата е страхотна опция за пътуващи“, смята чешкия депутат, като добави, че разпространението на наемането на домове повишава цените на апартаментите в градовете.

„За някои това значи възможност за печалба, докато за други това води до по-високи цени на имотите“, добави той.

Спестяване на ресурси и създаване на социални връзки

Участниците в конференцията подчертаха и влиянието на тази икономика върху околната среда, както и върху социалните интеракции. 

Понякога при младите хора в 21-ви век се наблюдава липса на социални взаимоотношения, смята Ниедермайер. „Споделянето на нещо може да промени тази тенденция“, предполога той, добавяйки, че общностите могат да бъдат подхранвани по този начин, създавайки някаква форма на „интимност“ между участниците.

Отвъд мобилността, концепцията за „умни“ градове също привлича интереса на местните власти към споделената икономика, смята Ян Едълман.

„Градовете трябва да осигуряват комфорт и сигурност. Умните градове, от наша гледна точка, представляват близки връзки между града, неговите жители и компаниите“, допълни той.

Ефектът върху околната среда на този тип икономика е свързан с по-ефективното използване на ресурсите и създаване на „кръгова икономика“.

„Например, ако имате телефон, който вече не искате да използвате – не го хвърляйте. Други хора с по-ниски изисквания могат да го използват. След това могат да бъдат използвани и самите част и на телефона, когато той спре да функционира“, посъветва Ниедермайер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Светът вече не е като едно време, когато цял свят работеше за задоволяване на потребностите на Европа и САЩ. Появиха се нови и гладни за ресурси икономически сили, които обхващат едни от най-населените региони на планетата. Това налага бързо да се намерят начини за по-ефективно използване на ресурсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
panther
преди 5 години
Доскоро средната класа имаше собствено жилище, собствен автомобил. Като цяло собствеността в света се увеличава, а сега ни убеждават че средната класа трабва да споделя жилища и автомобили.И някои даже се радват, колко модерно е и прогресивно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Блокчейн, роботите и споделената икономика са нещата, които ще променят света. Предстоят интересни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още