IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономика на споделянето – лек или болест?

Новите мобилни приложения ще повлияят положително върху изграждането и поддържането на социални връзки сред младите, както и върху стабилността на обществото

17:17 | 04.08.18 г. 4
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Регулации – да или не?

Един от въпросите, които неизбежно изникват при споделената икономика, е дали тя трябва да бъде регулирана на европейско равнище. Отговорът на Ниедермайер е „не“.

„Европейската комисия заяви, че приветства концепцията за споделяне, но не препоръчва намеса в тези услуги. Анализатори казват ясно „не“ на регулацията“, каза Ниедермайер.

Не всички обаче са съгласни.

Крулиш смята, че обществена дефиниция за споделената икономика и основни правила, приложими сред европейските страни, биха били от полза на потребителите.

„Не би било лесно да се намери общо основание – правилата са дефинирани навсякъде, от Берлин до Париж. Въпросът е дали ще си струва усилието да да се намерят универсални ограничения“, казва той.

Всички присъстващи на конференцията в Бърно са съгласни, че новите бизнес модели, разрешени от икономиката на споделянето, повдигат редица потенциални проблеми. Един от тях е рискът от монополизиране на пазара.

„Първата стъпка е да имаме справедливи правила за всички. Просто не е правилно две подобни чешки услуги да подлежат на различна регулация. Следващият проблем са данъците: доста е трудно да се приложат данъчните закони за големи многонационални компании. Сигурността на потребителите може да се превърне в проблем“, смята Ниедермайер.

Но чешкият депутат също се позова на принципа на субсидиране, който гласи, че Европейският съюз (ЕС) трябва да регулира само ако по-ниските нива на управление не са способни да го направят по-качествено.

Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Светът вече не е като едно време, когато цял свят работеше за задоволяване на потребностите на Европа и САЩ. Появиха се нови и гладни за ресурси икономически сили, които обхващат едни от най-населените региони на планетата. Това налага бързо да се намерят начини за по-ефективно използване на ресурсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
panther
преди 5 години
Доскоро средната класа имаше собствено жилище, собствен автомобил. Като цяло собствеността в света се увеличава, а сега ни убеждават че средната класа трабва да споделя жилища и автомобили.И някои даже се радват, колко модерно е и прогресивно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Блокчейн, роботите и споделената икономика са нещата, които ще променят света. Предстоят интересни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още