IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok може да получи глоба от 27 млн. паунда заради липсата на защита върху личните данни на децата

Стъпката следва разследване на компанията, което започна през 2019 г.

17:00 | 26.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Социалната мрежа TikTok може да получи глоба от 27 млн. паунда (29 млн. долара) във Великобритания, след като регулаторите по неприкосновеността на данните заявиха, че компанията се е провалила в защитата на данни на деца, съобщава CNBC.

Службата на комисаря по информацията издаде „известие за намерение“ срещу TikTok, информирайки китайското видеоприложение за „своето предварително мнение, че TikTok е нарушило британския закон за защита на данните между май 2018 г. и юли 2020 г.“. Стъпката следва разследване на компанията, което започна през 2019 г.

Според службата TikTok може да е обработвала данни на деца на възраст под 13 години без разрешението на родителите, не е успяла да представи информация на потребителите си по лесен за разбиране начин и е обработвала „специална категория данни“ - например информация за расата или етноса на човек – без правни основания.

„Всички искаме децата да могат да изучават и опитват дигиталния свят, но с правилните защити за неприкосновеността на данните“, казва комисар Джон Едуардс в изявление от понеделник.

„Компаниите, осигуряващи дигитални услуги, имат правно задължение да налагат подобни защити, но нашето предварително мнение е, че TikTok не е успяло да изпълни това изискване“, допълва той.

Службата отбелязва, че откритията са „предварителни“ и че „не трябва да се прави заключение на този етап, че всъщност има нарушаване на закона за защита на личните данни или че в крайна сметка ще бъде наложена финансова глоба“. Агенцията може да наложи максимална глоба от до 4% на годишните световни приходи на TikTok съгласно директивата за GDPR на ЕС, която все още е залегнала в британското право.

TikTok сега има 30 дни да отговори на решението. Ако представители на компанията убедят достатъчно добре, че защитават данните на децата, Службата може да намали размера на глобата или изобщо да не наложи такава.

В изявление за CNBC говорител на TikTok казва, че компанията не е съгласна с предварителната глоба и планира да отправи официален отговор.

„Макар че уважаваме ролята на Службата в защитата на неприкосновеността на личните данни във Великобритания, не сме съгласни с изразените предварителни позиции и възнамеряваме официално да отговорим в най-скоро време“, казва говорителят.

Службата заяви, че проучва начина на управление на личните данни на децата от общо 50 различни онлайн платформи и има шест активни разследвания срещу компании, „които не са, по наше мнение, поели достатъчно сериозно своята отговорност за защитата на децата“.

TikTok е изключително популярна сред тийнейджърите, които публикуват всичко от видеа с танци до образователни клипове за войната в Украйна. Платформата, собственост на китайския интернет гигант ByteDance, се използва от над 1 млрд. души в цял свят всеки месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още