IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pokemon отново носи успехи на Nintendo

Компанията записа рекордни продажби на новите си две игри

10:05 | 24.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-новият хит на Nintendo за конзолата Switch е най-големият дебют на компанията, в която и да е платформа, като записа 10 млн. продажби глобално само в първите си три дни, пише Bloomberg.

Зад този успех стоят две заглавия – Pokemon Scarlet и Violet, които бяха пуснати едновременно на 18 ноември и продадоха над 4 млн. бройки в родната си Япония, където също поставиха нов рекорд. Игрите са идентични, като се изключат героите и част от елементите, които те събират. През септември Nintendo записа последния връх на продажбите на вътрешния си пазар с добре приетата Splatoon 3, с което гигантът подсказа за успешен празничен сезон за пазара на игри и конзоли.

Цената на акциите на Nintendo се повиши с 1,9% в Токио в четвъртък сутринта след обявяването на новината.

„Рекордните продажби всъщност не са изненада, тъй като марката Pokemon изглежда непобедима“, коментира анализаторът на индустрията Серкан Тото, който е базиран в Токио. „Интересното е, че тази конкретна игра е измъчвана от бъгове и явни проблеми с производителността, което наистина разкрива възрастта на хардуера Switch. Но хардкор феновете нехаят“.

Вече петгодишната конзола Switch на Nintendo разчита на големи премиери на игри, за да запази инерцията на софтуерните и хардуерните си продажби. Animal Crossing: New Horizons беше огромният ѝ хит по време на пандемията, когато търсенето на домашни забавления и игри нарасна, но най-новите части от франчайза Splatoon и Pokemon отключиха още по-големи продажби.

За сравнение, конкурентът на пазара на конзоли Sony записа най-добрата си премиера на игра този месец с God of War Ragnarok, която продаде 5,1 млн. бройки през първата си седмица.

И двата японски развлекателни гиганта дадоха предпазливи прогнози за следващата година, тъй като търсенето през тази година е колебливо. Този месец Nintendo намали с 10% своята прогноза за продажбите на конзолата Switch през фискалната година, посочвайки като част от причината продължаващия недостиг на доставки на чипове. Лидерите на компанията заявиха, че остават уверени в привлекателността на Switch въпреки възрастта ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още