IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слушателите на Spotify преминават границата от половин милиард

Шведската компания пуска редица нови функции, сред които и кратки видеа, подобни на TikTok и YouTube Shorts

08:16 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В сряда Spotify Technology SA заяви, че ще въведе нови функции като интелигентно разбъркване и предварителен преглед на подкасти и музикални плейлисти в своята платформа за аудио стрийминг, а броят на активните месечни слушатели е надхвърлил 500 млн.

Шведската компания, която през последните години инвестира значителни средства в изграждането на бизнеса си с подкасти и аудиокниги в опит да привлече потребители и рекламодатели, обяви „новия преосмислен потребителски интерфейс" по време на събитието Stream On.

Spotify представи и актуализиран годишен доклад за музикалните възнаграждения, в който се посочва, че броят на изпълнителите, които печелят над 1 милион долара, както и на тези, които получават над 10 000 долара, се е увеличил повече от два пъти през последните пет години.

По-рано тази година Spotify заяви, че ще свие разходите си и ще работи за повишаване на ефективността си предвид тежките макроикономически условия, и прогнозира, че броят на слушателите ще достигне 500 млн. през текущото тримесечие.

Функции като автоматично възпроизвеждане на подкасти, персонализирани визуални и аудиопрегледи на епизоди на подкасти и аудиокниги или музикални плейлисти, както и нови канали за откриване ще бъдат въведени на вълни от сряда в целия, поясниха от Spotify, цитирани от Ройтерс. 

Новият видеоканал в приложението има за цел да препоръчва на потребителите музика, подкасти и аудиокниги чрез кратки клипове, подобно на TikTok и YouTube Shorts.

Новата функция на Spotify, наречена "Previews", подканва потребителите да прелистват, за да разглеждат новите препоръки за съдържание. Кратките клипове, които се генерират алгоритмично или се избират от изпълнител или подкаст, за да покажат ключова част на дадена песен или от подкаст, имат за цел да подтикнат потребителите да запазят музика и предавания в библиотеките си, за да ги слушат по-късно.

Участието в моментите, в които потребителите за първи път чуват ново съдържание, което компанията нарича „откриване на преден план", в крайна сметка е ключът към задържането им, казват съпредседателите на Spotify Густав Сьодерстрьом и Алекс Норстрьом, цитирани от The Wall Street Journal. 

„Когато държите телефона си в джоба, когато слушате плейлист, ние сме наистина добри в намирането на подобни песни", каза г-н Сьодерстрьом, който е и продуктов ръководител на Spotify. „Но има и друга част от откриването, която е откриването на преден план“. 

Въпреки че Spotify се възползва от музиката, открита чрез хитови тенденции в TikTok - тези песни обикновено се стриймват често - компанията казва, че иска да предложи свои собствени препоръки за ново съдържание. „Не искаме да разчитаме само на други платформи, за да правим открития на преден план", казва Сьодерстрьом.

Новите функции на Spotify се появяват в момент, когато компанията е изправена пред нов натиск. ByteDance Ltd., компанията майка на TikTok - която главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек наскоро нарече сериозен конкурент - се стреми да развие своята услуга за стрийминг на музика в световен мащаб, съобщи The Wall Street Journal.

Spotify разширява дейността си извън сферата на музиката към други форми на аудио, за да подобри маржовете си и да се разграничи от добре финансирани конкуренти с платформи за стрийминг на музика, сред които Apple Inc., Amazon.com Inc. и Google на Alphabet Inc. 

Spotify, която отчита силен ръст на потребителите, но е нерентабилна, преструктурира бизнеса си, за да рационализира дейността си. След като от 2019 г. насам похарчи над 1 млрд. долара за компании за подкаст и таланти, много от ръководителите, които дойдоха с тези придобивания или бяха натоварени да ръководят стратегията за подкасти, напуснаха. Сега мениджърите твърдят, че компанията е съсредоточена върху свиването на разходите си и върху това да се възползва от тези инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още