IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценката на Stripe се срина от 95 млрд. на 50 млрд. долара 

Американският финтех набра 6,5 млрд. долара при нов кръг на финансиране 

10:05 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP 
Снимка: Bloomberg LP 

Американският финтех Stripe набра 6,5 млрд. долара при оценка от 50 млрд. долара, съобщи компанията в сряда, което е рязко намаление спрямо рекордната оценка от 95 млрд. долара през 2021 г., предава CNBC.

„Stripe не се нуждае от този капитал, за да управлява бизнеса си", заяви компанията в съобщение за пресата. Набирането на парични средства - с принос от Andreessen Horowitz, Founders Fund, Goldman Sachs и Temasek, ще се ползва за осигуряване на ликвидност на „настоящи и бивши служители" и за данъчни задължения, свързани с премии с акции.

Stripe, която миналата година зае осмо място в класацията Disruptor 50 на CNBC, вече е намалила оценката си почти наполовина спрямо върха ѝ преди две години. Компанията създава софтуер за обработка на плащания за работещи в сферата на електронната търговия фирми като Amazon, Google и Shopify.

Goldman Sachs е единственият агент по пласирането, а J.P. Morgan е финансов съветник на Stripe.

Stripe остава частна собственост повече от десетилетие, въпреки че често се спекулира за възможно първично публично предлагане (IPO). През януари WSJ съобщи, че компанията ще вземе решение за публично предлагане през следващата година. Гигантът в разплащанията беше основан през 2010 г., така че фактът, че проучва възможности за излизане на публичния пазар, не е абсолютна изненада.

През ноември компанията съкрати 14% от работната си сила, или 1120 души. Освен това през юли Stripe намали вътрешната си оценка с 28%, от 95 млрд. долара на 74 млрд. долара. След това през януари The Information съобщи, че Stripe отново е намалила оценката си до 63 млрд. долара. Свиването отразява драматичното отдръпване на инвеститорите от технологичните акции през миналата година, която беше най-лошата година за Nasdaq от 2008 г. насам.

Най-новият кръг финансиране от серия I на Stripe няма да има разводняващ ефект, заяви компанията. Като предоставя „ликвидност" на настоящи и бивши служители, фирмата ще компенсира емитирането на нови акции в рамките на кръга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още