IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP и Microsoft задълбочават сътрудничеството си в областта на генеративния ИИ 

За главния изпълнителен директор на SAP Кристиан Клайн изкуственият интелект е ключов елемент за бъдещия успех на компанията

10:26 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската софтуерна компания SAP сключва още едно важно партньорство за използване на изкуствен интелект. Ръководството на SAP обяви в понеделник в Орландо, че в бъдеще ще работи съвместно с Microsoft и ще интегрира в своите продукти езикови модели с изкуствен интелект на американската компания.

Като първо конкретно приложение SAP посочва използването в своята платформа за човешки ресурси Success Factors. „Днешното съобщение е само един от примерите за това как даваме възможност на компаниите да използват напълно потенциала на генеративния ИИ", заяви в понеделник главният изпълнителен директор на SAP Кристиан Клайн.

В бъдеще мениджърите по човешки ресурси ще могат автоматично да формулират обяви в Success Factors въз основа на длъжностни профили или да получат каталог от въпроси, предложени за интервю за работа. Решението на Microsoft Viva Learning също ще прави персонализирани предложения за обучение въз основа на данни от системата на SAP, пише германският Handelsblatt. 

За главния изпълнителен директор на SAP Кристиан Клайн ИИ е ключов елемент за бъдещия успех на компанията. През последните дни SAP вече обяви, че ще работи с IBM и Google в областта на изкуствения интелект. Обявената цел е да се интегрират технологиите на различни доставчици.

Но партньорствата със SAP са важни и за доставчиците на решения с ИИ. Microsoft, IBM и Google се възползват от широката клиентска база на германския производител на софтуер. Това е още една причина, поради която Amazon Web Services (AWS), лидерът на пазара на облачна инфраструктура, вероятно също скоро ще бъде интегриран в света на SAP, смятат експерти.

Допълнителни анонси вероятно ще бъдат направени от вторник, когато SAP кани клиентите си на своята клиентска конференция Sapphire в Орландо. Около 80 приложения с генеративен изкуствен интелект са в процес на разработка в софтуерния производител, обясни неотдавна членът на борда за продуктово развитие Томас Зауересих на годишното общо събрание.

ИИ и изчисленията в облака се допълват 

И двете страни печелят от такива партньорства. „ИИ помага за привличането на клиенти в облака", казва Холгер Мюлер, анализатор в Constellation Research. Ако дадена компания използва софтуера в собствения си център за данни, изкуственият интелект не може да бъде интегриран в реално време, тъй като тогава данните трябва да се пренасят напред-назад. Същото вероятно ще се отнася и за други анонси: изкуственият интелект е достъпен главно в облака.

От друга страна, компании като Microsoft се нуждаят от конкретни сценарии за приложение, за да могат да рекламират масово основната технология, която са разработили с милиардни инвестиции. SAP изтъкна „огромното количество данни" в системите на своите клиенти - това ще позволи използването на големи езикови модели, които могат да генерират и анализират текстове, да бъде „значително разширено в много индустрии". 

130 функции с изкуствен интелект

От известно време SAP работи върху изкуствения интелект. В началото на 2020 г. под ръководството на изследователката Фейю Сю започна разработването на "фабрика за изкуствен интелект", която има за цел да направи програмите и процесите на производителя на софтуер интелигентни. В момента има 130 сценария за използване с 23 хил. клиенти, заяви наскоро членът на борда за разработване на продукти Зауересих.

SAP не произвежда всичко във "Фабриката за изкуствен интелект" сама - производителят на софтуер получава някои компоненти от доставчици. „Фокусираме се върху областите, които са от критично значение за компанията, например анализа на бизнес документи", каза пред Handelsblatt в края на 2021 г. Сю, която дълго време е работила в Германския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI). За разпознаване на изображения или синтез на реч, от друга страна, се използват технологии от други компании.

Това вече се отнася и за разработването на генеративен ИИ. Стратегическо съображение на ръководството е логична: основната компетентност на SAP се състои в организирането на бизнес процеси със софтуер и повишаването на тяхната ефективност, а не в обучението на големи езикови модели. Ето защо разработчиците на компанията трябва да оптимизират различни технологии на други компании за собствените си цели. На индустриален жаргон това се нарича „фини настройки".

Когато обаче става въпрос за новото поколение технологии, алтернатива няма. „SAP трябва да създава партньорства, защото не разполага със собствен облак, в който да обучава големите модели", казва анализаторът Мюлер. Производителят на софтуер разполага със собствени центрове за данни, но за разработването на системи като GPT-4 на Microsoft се нуждае от специална инфраструктура, която струва няколкостотин милиона евро. 

Демократизацията на изкуствения интелект

Въпреки че в момента Microsoft заема повечето от водещите заглавия на медиите с ChatGPT, обхватът на генеративния ИИ вероятно скоро ще бъде голям. „Ще има демократизация на ИИ", казва Александър Сухаревски, управляващ партньор в McKinsey, който ръководи звеното за ИИ Quantum-Black.

В допълнение към доставчици като Microsoft и Google, които предлагат на пазара патентовани технологии, има няколко модела с отворен код с подкрепата на общности,  които всеки може да използва за свои цели - ако има необходимото ноу-хау, казва той. „Ключът към успеха е да се свържат различните технологии със съответните фирмени данни и процеси", подчертава Сухаревски.

SAP също така интегрира различни технологии. Така например групата иска да разработи дигитален асистент за бизнес софтуер с IBM - на заден план ще работи системата Watson, която вече доказа своето езиково разбиране във викторината Jeopardy. Предполага се, че асистентът ще обработва входни данни на естествен език и ще автоматизира редовно възникващи задачи. Функцията вече е налична в приложението за бизнес пътувания TripIt. 

Освен това SAP и Google свързват своите облаци, за да улеснят обработката на данни в различни IT системи. Най-важният случай на използване вероятно ще бъде интелигентният анализ на бизнес информация, например за да се направи веригата за доставки по-прозрачна. Това е „основата за бъдещето на изкуствения интелект в компаниите", рекламира решението шефът на Google Cloud Томас Куриан. На пазара компанията майка на Google Alphabet се счита за лидер в развитието на изкуствения интелект.

Очаква се SAP да покаже повече примери за използването на новата технология на конференцията за клиенти Sapphire. Вероятно обаче ще мине известно време, преди те да бъдат достъпни. „Всички компании в бранша трябва да използват генеративен изкуствен интелект, но в момента това е по-скоро надпревара в анонсите", казва наблюдателят на бранша Мюлер. SAP не закъснява особено - основните ѝ конкуренти Oracle и Workday досега почти не са използвали генеративен ИИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още