IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект носи големи рискове за чиновническата работа

Повечето работни места обаче може да не са изложени на толкова голям риск, сочи ново проучване

18:39 | 27.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Генеративният изкуствен интелект вероятно няма да завземе изцяло работните места на повечето хора, а вместо това ще автоматизира част от задълженията им, освобождавайки ги да вършат други задачи, сочи проучване на Организацията на обединените нации (ООН), цитирано от Ройтерс. 

То предупреждава обаче, че чиновническата работа вероятно ще бъде засегната най-тежко, като потенциално ще нанесе по-сериозен удар на заетостта на жените, предвид по-засиленото им присъствие в сектора, особено в по-заможните страни.

Бумът на интереса към генеративния изкуствен интелект и чатбот приложенията предизвика опасения за намаляване на броя на работните места, подобно на случилото се при появата на движещите се поточни линии след 1900 година, както и след въвеждането на мейнфрейм компютрите през 50-те години на миналия век.

Въпреки това проучването на Международната трудова организация посочва, че: "Повечето работни места и индустрии са само частично изложени на ефекта от автоматизацията, следователно е по-вероятно да бъдат допълнени, а не заменени от изкуствения интелект".

Това означава, че "най-важното влияние на технологията вероятно ще е да допълва работата", допълва текстът.

Процесите в чиновническата работа се очаква да бъдат най-засегнати от генеративния изкуствен интелект, който може да генерира текст, изображения, звуци, анимации, 3D модели и други данни, тъй като около една четвърт от задачите са силно изложени на риска от автоматизация, допълва изследването.

Но повечето професии, като мениджърите и работещите в продажбите, не са тежко заплашени, разкрива то.

Агенцията на ООН предупреждава, че ефектът от генеративния изкуствен интелект върху засегнатите работници все пак може да е "брутален". 

"И все пак нашето проучване не трябва да служи за успокоение на политиците, а като призив за смекчаваща политика за адресиране на технологичните промени, които се задават", допълва изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още