IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Франк Синатра и Yo Gotti влияят на бъдещето на музиката в YouTube?

Новото партньорство на YouTube и Universal Music се фокусира върху влиянието на изкуствения интелект в света на музиката

21:50 | 22.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

YouTube се е обърнал към наследството на Франк Синатра и към други творци на Universal Music Group, за да повлияе на заплащането на творците, когато работата им се ползва от инструменти с изкуствен интелект, пише Wall Street Journal.

Изпълнители на Universal, включително кънтри певицата Розан Кеш, композиторът Макс Рихтер и рапърът Yo Gotti, ще работят с YouTube в опит да проучат бъдещето на музикалните възнаграждения и творческото изразяване, докато инструментите с генеративен изкуствен интелект улесняват дори интернет потребители да манипулират изкуство.Yo

Партньорството е опит на Universal да гарантира, че нейните артисти получават подходящо възнаграждение, докато технологията се развива, след като музикалната индустрия се оказа в недобро положение по време на възхода на стрийминга и на други нови услуги.

Творци професионалисти в различни области – от филми и музика до книгоиздаване – са започнали да настояват за компенсации от доставчиците на съдържание, генерирано от изкуствен интелект като Google. Тази тема често създава напрегнати спорове между техните представители и технологичните компании.

Universal и YouTube планират да си сътрудничат в развитието на продукти, водещи принципи в ползването на музика в програми с изкуствен интелект и нови начини за плащане на изпълнителите и музикантите, чиито творби са използвани в генерирано от изкуствен интелект съдържание. Изпълнителите в програмата на YouTube ще получат ранен достъп до AI продукти, които са в процес на развитие, и ще дават обратна връзка на видео услугата.

„Става дума за възможността да проектират как действително се ползва тяхната музика“, коментира главният изпълнителен директор на Universal Лушън Грейндж. „Артистите никога не са имали това преди, до такава степен, като разчитат на нова технология“.

Чатботът ChatGPT на OpenAI стана особено популярен, когато беше пуснат публично миналата година. Той даде на потребителите достъп до системи, които могат да създават пасажи от текстове в отговор на заявки от хората. Компании като Google и Meta Platforms разработиха други инструменти с генеративен изкуствен интелект, които помагат на потребителите да създават звуци и изображения от кратки описания.

През февруари, в деня, в който YouTube повиши Нийл Моън до главен изпълнителен директор, Грейндж му се обажда и го кани да поговорят за подхода му към генеративния изкуствен интелект. Те прекарват следващите месеци в разработването на насоки за това как видео услугата би могла да работи с изпълнители по съдържание и продукти, използващи генеративен изкуствен интелект.

В част от принципите, публикувани в понеделник, YouTube посочва, че ще използва изкуствения интелект отговорно заедно със своите музикални партньори, ще включи подходящи защити, когато проектира продукти, и ще инвестира в системи за борба със злоупотребите с технологията.

Всяко споразумение между Universal и YouTube има потенциала да създаде стандарти за останалата част на музикалната индустрия и другите творчески области, които се борят с разпространението на продуктите с генеративен изкуствен интелект.

YouTube има колеблива история в работата си с музикални компании, които в продължение на години обвиняваха видео услугата в несправедливо печелене от изпълнители, когато тяхната музика е добавена в генерирано от потребителите съдържание. Миналата година звеното на Google каза, че е платило на индустрията над 6 млрд. долара от реклами и абонаментни такси през последните 12 месеца.

През април Universal подаде жалба за нарушаване на авторски права в YouTube и други стрийминг платформи за предлагането на песен, в която вокалите са реплика на тези на Drake и The Weeknd.

Случаят подчерта как инструментите с изкуствен интелект улесняват потребителите в създаването на достоверни песни и видеоклипове, които не са на реалните изпълнители. Говорител на YouTube каза, че компанията е премахнала въпросния видеоклип, след като е получила валидно известие за свалянето му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още