IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е обмисляла дали да не купи търсачката на Microsoft

Друга опция, която компанията е разглеждала, е да създаде съвместно предприятие с разработчика на Bing

12:13 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple е обмисляла придобиването на търсачката Bing или да направи „многомилиардна инвестиция“ в съвместно предприятие с Microsoft през 2018 г. Това показва препис на свидетелски показания на ръководителя за машинно самообучение на Apple и бивш директор на Google Джон Джанандреа, пише CNBC.

По това време Apple е обмисляла да използва Bing вместо Google, за да връща отговори на някои заявки към Siri и да захранва други функции на iPhone и Mac, посочва Джанандреа. Google плаща на Apple до 19 млрд. долара годишно, за да бъде търсачка по подразбиране в продуктите на Apple.

Сделката с Microsoft не е завършена, а Джанаднреа твърди, че вярва, че главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е казал на Microsoft, че няма да продължи напред.

„Очевидно е, че ако влезем в съвместно предприятие с Bing, това ще има последици за отношенията с Google“, посочва Джанандреа в показанията си от миналата седмица, показва препис, разгледан от CNBC.

При обсъждането на колебанията на Apple дали да купи или да инвестира в Bing през 2018 г., Джанандреа цитира вътрешна презентация, направена от Адриан Перика, ръководител на бизнес развитието на Apple, където е очертал четири сценария за Microsoft и Apple: органично разрастване на Siri, сътрудничество за изграждане на технология, наречена „Knowledge Ghaph”, съсобственост върху Bing или придобиване на Bing.

Показанията на Джанандреа са взети като част от антимонополно дело на Министерството на правосъдието срещу Google, което в момента продължава. Правителството иска да докаже, че Google е използвала лицензионни сделки и други договори, за да блокира конкурентите си в търсенето и да монополизира пазара.

Свидетелството на главния изпълнителен директор на DuckDuckGo Габриел Уайнберг, разкрито в сряда, предполага, че той смята, че Apple е била сериозна в идеята си за използването на конкурентната търсачка за някои настройки по подразбиране и че договорът на Apple с Google е „пречка“ за DuckDuckGo.

Google отрича да е нарушила антимонополното законодателство.

Голяма част от процеса, който се очаква да продължи седмици, се фокусира върху сделката на Apple с Google да бъде търсачка по подразбиране за продукти на Apple. Директори на Apple казват, че са избрали Google, защото тя има най-добрата търсачка, а не непременно заради плащанията на Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още