IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Широки усмивки, перфектни залези: ще сложат ли край на автентичните снимки новите смартфони?

Новите функции с изкуствен интелект на камерите на Pixel 8 и 8 Pro поставят големи въпроси пред нас

18:58 | 08.10.23 г. 3
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Вече можете да изтриете нежелани туристи и други елементи от фона на снимките. По-рано тази година Google пусна функцията Magic Eraser и към Google Photos за всички потребители, които си плащат за съхранение на снимки в услугата.

Едно докосване, а след това – бум, всичко е готово. Как обаче Google Pixel знае какво стои зад обектите на снимките? Всъщност не знае. Телефонът използва инструменти с генеративен изкуствен интелект, за да разгледа околните пиксели – трева, дървета, вода, сгради, а след това преценява какво трябва да бъде на мястото, което сте освободили с премахването на обект от снимката.

На премиерата на Pixel 8 стана ясно, че подобни функции са включени и при видеата. Audio Magic Eraser дава възможност за премахване на разсейващи звуци на фона на видеа.

Тези нови функции на Pixel са най-новите в широкото движение на софтуера за редактиране на снимки в тази посока. Photoshop и много по-малко известни играчи използват изкуствен интелект, за да променят фундаментално това, което е в нашите снимки. IPhone на Apple не предлага същото ниво на манипулация на кадрите, въпреки че софтуерът използва изкуствен интелект за дигитално добавяне на замъгляване на кадрите и студийно осветление към тях.

Страх от фалшификати

„Бързо навлязохме във времето, в което ще бъде много, много трудно да се каже кога снимки – а скоро и видеа и донякъде аудио записи – са манипулирани“, коментира Хани Фарид, професор по компютърни науки в Калифорнийския университет в Бъркли.

Силно манипулираните видеа (deep fakes) или компютърно генерирани цифрови симулации вече заблуждават хората. Определен тип софтуер може да помогне за откриването на някои промени, но с подобряването на софтуера за откриване се подобряват и манипулациите, допълва Фарид.

„Това ще бъде безкрайна надпревара“, казва още той.

Проблемът се задълбочава, когато изкуственият интелект, опитвайки се услужливо да допълни кадъра, го променя по съществен начин.

„Да кажем, че направя снимка на някой, който смятам, че е извършил престъпление, а камерата променя чертите му“, каза Фарид. „След това се подава към система за лицево разпознаване и тя идентифицира някой друг.“

Google рекламира фотографските функции на Pixel като инструменти за правенето на перфектни снимки за социалните мрежи. Тя не е коментирала публично нито едно от тези големи опасения. Възходът на такива изображения може би е нещо, с което всички ние, гражданите на интернет, трябва да внимаваме. Наистина ли този приятел е посетил най-красивото място на Земята в точното време? Или сивото небе, туристите и боклукът магически са били заличени?

„Когато попаднете в света на променящата се реалност, трябва да зададете някои трудни въпроси“, каза Фарид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 08.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dani_2077
преди 6 месеца
Отдавна няма "естествени" снимки. Мисля, че Инстаграм повлече крак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още