IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Широки усмивки, перфектни залези: ще сложат ли край на автентичните снимки новите смартфони?

Новите функции с изкуствен интелект на камерите на Pixel 8 и 8 Pro поставят големи въпроси пред нас

18:58 | 08.10.23 г. 3
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Представете си онзи магически "златен час" на плажа, точно преди залез. Всички са усмихнати и спокойни, а наоколо няма никой друг. Това е идеалната снимка за поставяне над камината.

Само че този момент никога не се е случвал.

Всъщност е обяд, в кадъра е имало случайни непознати и няма нито една снимка, на която всички членове на семейството да се усмихват и да гледат едновременно в камерата. „Редактирането на снимки“ се превърна в „манипулиране на снимки“, пише Никол Нгуйен за Wall Street Journal.

Редактирането на семейни снимки изглежда безобидно. Въпросът е, че самата манипулация, някога пълна с визуални улики, сега е по-трудно забележима и по-лесна за извършване. Някои учени в сферата на информационните технологии са загрижени, че възходът на техниките за изкуствен интелект за промяна на изображенията означава, че скоро няма да можем да разграничим фактите от измислицата.

Подправянето на елементи, за да се получи идеален кадър, не е нова концепция. Много преди триковете на Photoshop и филтрите в Instagram, фотографите работеха на заден план, за да правят подобни неща. Емблематичен подправен портрет на Ейбрахам Линкълн всъщност е комбинация от главата на президента и тялото на политика Джон К. Калхун.

Сега такъв тип работа може да свърши всеки с няколко бързи докосвания на телефона. Google стои в челните редици на демократизирането на тази технологична иновация. Нейните най-нови смартфони Pixel 8 и Pixel 8 Pro, които излизат на пазара на 12 октомври, превръщат манипулацията на снимки в наистина нещо лесно.

Обезценяваме ли автентичните моменти в живота си? Ще бъдат ли променени собствените ни спомени от тези изменени образи? Струва си да помислим за това, когато използваме изкуствен интелект за редактиране на снимки.

„Магическият“ щрих

Тазгодишната функция с изкуствен интелект на Pixel, която излезе на преден план, е за смяна на лицата на снимката и се нарича Best Take. Той изглежда като серия от подобни снимки, които сте направили последователно. Така в групова снимка можете да докоснете всяко лице и да изберете друго, което харесвате от серията. По този начин можете да замените глава със затворени очи и отворена уста с кадър на същия човек, на който той гледа в камерата и се усмихва.

Подобни смени могат да се правят и във Photoshop и други приложения за редакция на снимки, стига да имате стабилна ръка. Но при Pixel софтуерът  прави всичко това с лекота, без потребителят да се затрудни и за секунда.

Да не забравяме и другия нов инструмент в Pixel – Magic Editor, който позволява преместването на хора на различни места в кадъра и изтриването на нежелани обекти на фон.

Да кажем, че се опитвате да направите снимка пред Айфеловата кула и давате телефона на приятел, който не е най-добрият в кадрирането. От приложението за снимки можете да докоснете себе си, след което да плъзнете образа си в центъра. Освен това можете да изберете и да коригирате определени части от изображението, като например небето, за да изглежда така, сякаш снимката е правена по залез вместо по обяд.

И двете функции са достъпни единствено в моделите от серията Pixel 8.

Последна актуализация: 17:31 | 08.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dani_2077
преди 6 месеца
Отдавна няма "естествени" снимки. Мисля, че Инстаграм повлече крак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още