IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще улесни изпращането на съобщения между iOS и Android

Компанията се насочва към стандарт, който преди категорично отбягваше

17:00 | 17.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен гигант Apple планира през следващата година да приеме технологичен стандарт, който ще позволи по-лесното изпращане на текстови съобщения между iPhone и устройства с Android, пише Bloomberg.

Това е голям обрат в политиката на компанията. Тя се отказа от стандарта, известен като RCS, въпреки че Google и други притискаха Apple да ползва технологията. RCS – съкращение за богати комуникационни услуги, надгражда стандарните SMS и MMS съобщения.

Технологията позволява повече текстови функции да бъдат споделяни през телефони на различни платформи. Например потребителите на Apple ще могат да изпращат текстови съобщения на потребителите на Android през Wi-Fi, а не само през клетъчните мрежи. Освен това ще могат да изпращат по-големи видео файлове и снимки, по-лесно да управляват групови чатове и да определят дали съобщенията са получени и прочетени.

Apple защитава много своята система iMessage, която запазва много от тези функции за потребителите на нейните собствени устройства – iPhone, Apple Watch, Mac и iPad.

„По-късно следващата година ще добавим поддръжка на RCS Universal Profile – стандартът, публикуван от GSM Association”, се казва в изявление на Apple. „Вярваме, че RCS Universal Profile ще предложи по-добра оперативна съвместимост в сравнение със SMS или MMS”.

Apple допълва, че този стандарт „ще работи заедно с iMessage, който ще продължи да бъде най-доброто и най-сигурното изживяване за съобщения за потребителите на Apple”. Миналата година по време на конференция главният изпълнителен директор Тим Кук отхвърли RCS, като предложи на хората, които искат да имат по-добри опции за размяна на текстови съобщени със семействата им, да им купят iPhone.

В момента потребителите на iPhone знаят, че си разменят съобщения с друг клиент на Apple, защото балончетата в чата им са сини, докато контактите на Android използват по-стария зелен стил. Не е ясно дали този формат ще се промени, когато Apple приеме RCS. Компанията може да планира да направи промените следващата година, с пускането на iOS 18.

„Щастливи сме да видим, че Apple прави първата стъпка днес, като се присъединява към ползването на RCS”, се казва в изявление на Google. „Приветстваме участието на Apple в настоящата ни работа с GSMA, за да развием RCS и да направим чатовете по-справедливи и по-сигурни, и очакваме с нетърпение да работим с нея, за да внедряването на това в iOS по начин, който работи добре за всички“.

Промяната се случва в момент, в който Apple е изправена пред по-голям контрол от страна на регулаторите. Компанията планира да въведе промени в своя софтуер за iPhone и iPad в Европа, за да отговори на изискванията на Закона за цифровите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още