IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

240 млн. компютъра могат да отидат на сметището заради спиране на поддръжката на Windows 10

Електронните отпадъци от тези компютри биха могли да тежат около 480 млн. килограма

12:03 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Планът на Microsoft да прекрати поддръжката на операционната система Windows 10 може да доведе до изхвърлянето на около 240 млн. персонални компютъра, потенциално увеличавайки електронните отпадъци в депата по света, твърдят от Canalys Research, предава Ройтерс.

Електронните отпадъци от тези компютри биха могли да тежат около 480 млн. килограма, което е еквивалентно на 320 хил. автомобила.

Въпреки че много от тези персонални компютри могат да останат функционални с години след края на поддръжката на операционната система, Canalys предупреждава, че търсенето на устройства без актуализации за сигурност може да бъде ниско.

Microsoft обяви план за предоставяне на актуализации за защита за устройства с Windows 10 до октомври 2028 г. на неразкрита годишна цена.

Ако структурата на ценообразуването за разширена поддръжка на Windows 10 отразява минали тенденции, мигрирането към по-нови компютри може да бъде ефективно от гледна точка на разходите, но ще увеличи броя на по-старите компютри, отиващи за скрап, посочва Canalys.

Microsoft има за цел да прекрати поддръжката за Windows 10 до октомври 2025 г. Следващото поколение на операционната система, която се очаква да интегрира усъвършенствана технология за изкуствен интелект в компютрите, потенциално може да даде тласък на бавния пазар на компютри.

Microsoft не е отговорила веднага на запитването за коментар относно въздействието върху околната среда от изхвърлянето на устройства, несъвместими с Windows 11.

Твърдите дискове, използвани в персонални компютри и сървъри за съхранение на данни, се рециклират, за да се съберат материали за ползване в двигателите за електрически превозни средства и дори за производството на възобновяема енергия.

„Превръщането на излезли от употреба компютри в магнити, които захранват устойчиви технологии като електрически превозни средства и вятърни турбини, ще помогне за посрещане на нарастващото глобално търсене на електроенергия“, каза главният търговски директор на Noveon Magnetics Питър Афиуни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още