IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo оглави РС пазара в България

Китайският производител държи 17,4%-ен дял, сочат данни на IDC

21:09 | 13.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Lenovo вече е лидер на българския пазар на компютри. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Lenovo вече е лидер на българския пазар на компютри. Снимка: Getty Images News

Китайският производител на персонални компютри Lenovo обяви, че е новият лидер на РС пазара в България, като се позова на данни на компанията за пазарни анализи IDC за първото тримесечие на 2013 г.


Според анализа IDC EMEA Quarterly Tracker концернът е увеличил пазарния си дял у нас с 6% за периода януари-март спрямо година по-рано и вече държи 17,4 на сто.

Същевременно статистиката на IDC показва, че българският пазар на персонални компютри отчита спад от 10,5% на годишна база. Намаляващите поръчки на РС-та са световна тенденция, като в световен мащаб те също са се свили с 14%, съобщи през април анализаторската компания. 

„Lenovo бележи този забележителен резултат на фона на пазар, който се свива. Това постижение не е изненада за нас, тъй като през последната година непрекъснато бяхме много близко до лидерската позиция“, заявява Владислав Иванов, Customer Sales Manager в Lenovo, цитиран в прессъобщение на компанията. 

Стабилните печалби на Lenovo изпъкват в световен мащаб в бранша, който страда от слабо търсене заради прехвърлянето на все повече потребители към таблетите и смартфоните. Производителите на персонални компютри са поставени под натиск да засилят предлагането на мобилни устройства. Продажбите на компютри в глобален мащаб през 2012 година са отбелязали първи спад за последните десет години. 

При Lenovo около една десета от приходите са от бизнеса, свързан с мобилния интернет и устройства, като продажбите на смартфони в Китай са скочили със 77% до 998 млн. долара, предава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Lenovo, хубаво, ама дайте процентите и на другите. Сега какво да си помисля за тази статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още