IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската помощ за Huawei и ZTE ядоса Брюксел

ЕК ще увеличи натиска над Пекин заради нелегалното държавно подпомагане на частните компании

11:14 | 15.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Huawei произвежда основно телекомуникационно оборудване за мрежови оператори, през последните години обаче влезе агресивно на пазара на крайни устройства. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Huawei произвежда основно телекомуникационно оборудване за мрежови оператори, през последните години обаче влезе агресивно на пазара на крайни устройства. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия ще изпрати на Китай официално предупреждение за незаконни субсидии за доставчиците на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE, е научила агенция Ройтерс във вторник от източници, запознати с въпроса.

Комисарят по въпросите за търговията Карел де Гухт ще търси днес подкрепата на Комисията за съответното писмо, в което ще се съдържа и откровено предупреждение за налагане на парични санкции, се казва в материала на агенцията.

"Ние искаме да се изпрати предупреждение към Китай", заяви източник, запознат с преговорите пред Ройтерс. По тази тема Де Гухт среща пълната подкрепа от страна на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Засега нито Huawei, нито ZTE са взели позиция по темата. В миналото обаче те постоянно отричаха, че са получавали нелоялна подкрепата от страна на китайското правителство.

Ръстът на Huawei е забележителен: Едва преди десет години компанията бе малко известна, а днес контролира съвместно със ZTE една четвърт от европейския пазар. Според Комисията обаче това представлява риск за сигурността на инфраструктурата и отделни промишлени отрасли в ЕС.

Притесненията на Европейската комисия не са нови. През февруари Де Гухт заяви пред Ройтерс, че нарастващото китайско присъствие на пазара на мобилни устройства повдига сериозни въпроси. Така например САЩ и Австралия  почти изключиха Huawei от пазара.

Онова, което засега липсва на Брюксел, са доказателства. „Утре (б. р. в сряда) ще бъде взето политическо решение", заяви източник, запознат с въпроса. Комисията в действителност твърди, че не се нуждае от повече доказателства и затова нямало да има нужда от още разследвания.

Говорител на Huawei посочи, че Европейската комисия е отхвърлила няколко предложения за срещи. "Ние сме отворени за преговори със заинтересованите страни. Но засега има само недоразумения и необосновани обвинения“, казва Тина Цай.

Китайската компания се сблъсква с трудности и в отделни европейски страни. Така например Германия попречи на концерна да осигури инфраструктура за академичната мрежа. По друг начин обаче се държат Великобритания и Холандия, които приветстват Huawei като добре дошъл работодател.

ЕС и Китай - вторият по големина търговски партньор на общността, спорят и по отношение на държавна подкрепа в производството на соларни модули. В тази област от юни ще бъдат наложени вносни мита за китайските соларни панели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
Achtung
преди 10 години
Да да да, Брюкселските зелки проспаха съсипването на Нокиа от Майкрософт, която от лидер при смартфоните се превърна в производител борещ се да влезе в топ 10, а сега китайците им били виновни....... като се гътне след някой и друг месец поредната европейска държава дано имат очи да искат финансиране от Пекин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още