IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Дел победи в битката за Dell

Акционерите са одобрили с голямо мнозинство офертата на основателя на компанията

21:31 | 12.09.13 г. 1
Майкъл Дел победи в битката за Dell

Акционерите са одобрили продажбата на Dell на основателя й, с което се слага край на неколкомесечните спорове и ожесточената съпротива на някои инвеститори в компанията, съобщава New York Times

Алекс Мандл от борда на компанията обяви на брифинг в централата й, че по-голямата част от акционерите са гласували в полза на офертата на Майкъл Дел и инвестиционната компания Silver Lake. Запознат източник на изданието, пожелал анонимност, съобщава, че 65% от тях са подкрепили офертата на Дел.

Това се очакваше, след като съдът в щата Делауеър в последния момент пресече усилията на милиардера Карл Айкън да промени правилата на гласуване на акционерите в Dell.

Съгласно условията на сделката акционерите ще получат по 13,75 долара на лот в брой и специален 13-центов дивидент, отбелязва изданието.

“Аз съм доволен от този резултат и съм пълен с енергия да продължа с работата по налагането на Dell като водеща компания в индустрията”, посочва Майкъл Дел в специално изявление. “С такъв силен партньор ще успеем да осигурим така нужните на наши клиенти иновации, които да им помагат в постигането на техните цели”, допълва той.

Майкъл Дел и Silver Lake се надяват да трансформират бизнеса на производителя на компютри и сървъри, който е подложен на засилен натиск от страна на пазара на смартфони и таблети, както и на облачните услуги.

Данните на Gartner сочат, че през второто тримесечие на годината търсенето на персонални компютри се е свило с още 11%. Миналия месец пък Dell отново разочарова инвеститорите, след като отчете силен спад на нетната печалба.

Все още Майкъл Дел не е представил подробни планове за модернизирането на компанията, която го направи милиардер на 31 години, отбелязва изданието. Той вече похарчи около 13 млрд. долара за придобивания – предимно на софтуерни и мрежови  компании, за да насочи бизнеса основно към малките и средни предприятия.

“Той много вярва в превръщането на Dell в най-добрия и достъпен доставчик на оборудване и услуги за средния бизнес”, коментира Джон Суейнсън, президент на софтуерното подразделение на компанията. “Дел е човек, който е започнал бизнеса си в колежанското общежитие и го е развил до подобни мащаби. Той се чувства свързан с предприемачите”, допълва Суейнсън.

Според него обаче ще са необходими около пет и дори повече години, за да започне софтуерът да носи по-значителни приходи за компанията. В същото време се вижда, че спадът при търсенето на персонални компютри не е приключил, а Майкъл Дел ще трябва да остане в този бизнес под някаква форма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
А аз аха! - и да го орева, завалията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още