IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкън торпилира Dell с дело

Съд забранява изрично промени в начина на гласуване на борда

10:11 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карл Айкън торпилира Dell с дело

В борбата за придобиване на PC производителя Dell основният акционер Карл Айкън посяга и към правни средства. В четвъртък милиардерът подаде жалба в съда, с която иска да торпилира планираната покупка на американската компания от основателя Майкъл Дел.

Съдът на Делауеър ще забрани между другото по волята на Айкън промени в начина на гласуване на борда на Dell, поискани по-рано от основателя на компанията, предаде Ройтерс. Говорителят на Dell отказа да коментира делото.

Днес трябва да се състои извънредното общо събрание на производителя. Акционерите трябва да вземат решение за офертата за закупуване на Майкъл Дел, която оценява компанията на 24 млрд. долара.

Специална комисия на концерна вече отхвърли в сряда исканата от Дел промяна в правилата за гласуване на акционерите. Така е твърде вероятно той да не може да получи достатъчно гласове за плана си. Вътрешен източник вече съобщи, че ако правилата не се променят, Дел ще счита своя план за провал.

Основателят на компанията иска заедно с инвестиционната компания Silver Lake да вземе властта в групата. Дел и Silver Lake предлагат на акционерите в момента по 13,75 долара за акция. Те критикуват факта, че при въздържали се гласове на много от акционерите, техният глас ще се счита за вот „против“.

Дел иска да свали от борсата основаното от него преди почти две десетилетия дружество, в което Дел притежава 15,6%, и да го санира на спокойствие.

Съпротивата срещу плановете на основателя обаче е голяма, защото много акционери искат да получат повече пари. Милиардерът Карл Айкън дори направи контрапредложение за поглъщане. Неговата оферта се счита за ниска, но той предлага и други бонуси: Айкън иска да купи само 1,1 милиарда акции за по 14 долара и в допълнение залага на опции, които ще бъдат особено привлекателни за хедж фондовете. Но специалната комисия в Dell, която следи продажбата, се изказа многократно срещу офертата на Айкън, тъй като дружеството ще бъде обременено с дългове и ще остане на борсата.

Всичко за сделката четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още