IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажбите на фаблети ще надминат тези на таблети

Deloitte очаква през тази година да бъдат продадени 10 млн. броя преносими устройства

15:44 | 26.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доставките на &ldquo;phablets&rdquo; &nbsp;ще представляват една четвърт от всички продадени смартфони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доставките на “phablets”  ще представляват една четвърт от всички продадени смартфони. Снимка: Ройтерс

Над 10 млн. броя преносими технологии ще бъдат продадени през тази година. 50 млн. домакинства ще удвоят използването на платените телевизионни програми, а глобалните постъпления от продажбите на премиум спортни права ще се увеличат с 14%, начело със спортните лиги в Северна Америка и европейските футболни първенства. Това са по важните изводи от 13-тото издание на доклада на Deloitte „Прогнози – Технологии, Медии, Телекомуникации през 2014 г.“.

До края на 2014 г. близо 50 млн. домакинства по света ще имат два или повече абонаменти за платена телевизия, като допълнителните абонаменти ще генерират около приходи за около 5 млрд. долара. Други 10 млн. домакинства ще получат премиум програмиране, като част от абонамента си към други услуги, като например широколентов достъп.  Стойността на правата за премиум излъчване на спортни събития ще се увеличи до 24,2 милиарда долара, 14 процентно увеличение от 2013 година, равняващо се на допълнителни 2,9 милиарда долара. Това повишение на таксите за права ще бъде подпомогнато и от нови споразумения с челните европейски футболни първенства и северноамериканските спортни лиги, смятат експертите на консултантската компания.

Освен това докладът предвижда приходите от продажбите на фаблетите – смартфони с по-големи размери на дисплея, комбинация между телефон и таблет, да надвишат продажбите на таблети с около 25 млрд. долара. Глобалните продажби на смартфони, таблети, преносими компютри, ТВ системи и гейминг конзоли ще надвишат 750 млрд. долара през 2014 година.

Доставките на “phablets” - смартфони с 5.0 – 6.9 инчови екрани, ще представляват една четвърт от всички продадени смартфони, или 300 млн. единици. Това е два пъти повече от обема за 2013 г. и 10 пъти повече от продажбите за 2012 г. Но след първоначалния бърз потребителски успех 2014 г. може да се окаже връхна точка за phablet-ите, тъй като се очаква само една част от потребителите на смартфони да са готови да работят с толкова голямо устройство.

„Нашият доклад отразява детайлно тенденциите в индустрията, които се следят с интерес и често биват оспорвани. Въпреки че съществуваше несигурност около преносимите технологии, ние прогнозираме, че потребителският интерес ще доведе до приходи на стойност 3 млрд. долара от продажби на очила, часовници и технологични фитнес ленти. Очакваме удвояване на броя на ползвателите на Pay TV, което е в противоречие с историческите очаквания за изцяло безжични технологии“, казва Джокън Баркър, лидер на Глобалната ТМТ индустрия в Deloitte.

От тези удобни за носене компютърно-технологични придобивки, умните очила се очаква да генерират най-високи приходи от продажби на около 4 млн. единици на средна пазарна цена от 500 долара. От смарт фитнес лентите се очаква да бъдат продадени около 4 млн. единици, на средна пазарна цена от 140 долара; умните часовници се очаква да достигнат продажби на около 2 милиона единици, при средна пазарна цена от 200 долара.

Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още