IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажбите на фаблети ще надминат тези на таблети

Deloitte очаква през тази година да бъдат продадени 10 млн. броя преносими устройства

15:44 | 26.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доставките на &ldquo;phablets&rdquo; &nbsp;ще представляват една четвърт от всички продадени смартфони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доставките на “phablets”  ще представляват една четвърт от всички продадени смартфони. Снимка: Ройтерс

„В допълнение, продадените смартфони, които представляват най-голямата част от групата на т. нар. интерактивни всекидневни стаи (с приходи в размер на 375 млрд. долара през 2014 г.) достигат насищане сред повечето възрастови групи. Изключение прави единствено възрастовата група 55+, сред която ще се наблюдава рязко увеличение на потреблението на смартфони през тази година“.  Глобалните продажби на смартфони, таблети, компютри, ТВ системи и конзоли за видеоигри ще надхвърлят 750 милиарда долара през 2014 г., което представлява ръст с 50 млрд. долара спрямо 2013 година и почти удвоен резултат от 2007 година. Независимо от това, продажбите се очаква да продължат да растат, но със забавен темп спрямо последните 10 години, с прогнозиран таван от около 800 млрд. долара годишно.

През 2014 г. услугите за IM съобщенията на мобилните телефони ще генерират около 70% от всички изпратени съобщения, но ще формират само около 3% от приходите. Всеки ден около 70 милиарда съобщения ще бъдат изпращани чрез мобилни устройства, от които само 21 милиарда чрез услугата кратки съобщения (SMS).

Очакваните приходи от текстови съобщения са в размер на около 100 млрд. долара, в сравнение с 2 млрд.  долара от услугите за незабавни съобщения (IM). В глобален мащаб обемът на  незабавните съобщения и текстовите съобщения ще се увеличава, въпреки че в някои от развитите пазари ще се наблюдава спад в обемите на кратките текстови съобщения (SMS).

Но и това не е всичко - 2014 г. ще бъде годината на поколението на възраст над 55 години. Тази група е изправена пред редица предизвикателства и възможности. „Ангажирането на тази група да използва всички функции на своите смартфони, а не единствено функцията на обикновен телефон, предоставя големи възможности. Предизвикателството е, че една четвърт от собствениците на тези смартфони не биха използвали мобилни приложения“, добавя Баркър.

Тазгодишните прогнози отчитат увеличение на eVisits (виртуални посещения) и се очаква те да се превърнат в масова практика. „Ще наблюдаваме повратна точка при тяхното използване, което отчасти се дължи на натиска да се редуцират медицинските разходи и да се подобри качеството на медицинската грижа, но най-вече това се дължи на промените в технологиите и телекомуникационната инфраструктура“, добавя експертът.

Докладът отразява някои тенденции и след 2014 година и предвижда „перфектна буря“ от условия, които могат да превърнат масовите отворени онлайн курсове (МООК) в основен фактор до 2020 година, представляващ почти 10% от всички курсове в професионалното и продължаващото образование. Нова технология, алтернативни начини на преподаване и необходимостта непрекъснато да се актуализират знания, потвърждават тенденцията, предполагаща, че MOOК ще нарастват в дългосрочен план, дори ако се наблюдава кратко прекъсване през 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още