IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple навлиза на пазара на фаблетите?

Според WSJ компанията тества смартфони с над 4,5-инчови екрани

17:20 | 24.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple навлиза на пазара на фаблетите?

Предвид силната конкуренция от страна на смартфоните с по-големи екрани (фаблети), Apple планира да представи два модела iPhone с по-големи дисплеи още тази година, твърдят пред Wall Street Journal лица, запознати със ситуацията.

Според вътрешните източници Apple планира iPhone с екран, по-голям от 4,5 инча в диагонал и втори модел с дисплей, който е по-голям от 5 инча. Най-големи екрани засега имат моделите iPhone 5, 5S и 5С – по 4 инча в диагонал.

Очаква се, че и двата нови модела да имат покритие, подобно на сегашния iPhone 5S, като по този начин Apple ще изостави пластмасовия капак на сегашния модел iPhone 5С, добавят източниците.

Смартфоните се очакват през втората половина на годината и няма да имат извит екран, който се лансира от някои конкуренти, включително и Samsung Electronics. Източникът обаче все пак предупреждава, че плановете не са финални и до премиерата нещо може да се промени.

Все още има поне половин година до следващото поколение iPhone, независимо дали ще видим един или два модела. По-малкият от двата модела е в напреднала фаза на разработката и се подготвя за масово производство, пише още WSJ, докато по-голямата от двете версии е все още на ранен етап на развитие. Говорител на Apple отказа коментар.

Планът за по-голям iPhone идва в момент, в който Apple губи пазарен дял за сметка на конкурентите, които предлагат устройства с големи екрани. Тези модели са придобили популярност, тъй като все повече и повече хора използват своите телефони, за да играят игри, да гледат видео или да сърфират в интернет. Galaxy S4 на Samsung с 5-инчов екран и 5,7 – инчовият Galaxy Note 3 са сред най-добре продаваните модели на пазара.

Популярни са по-големи екрани преди всичко в Китай, ключов пазар за растеж за Apple. В азиатската страна местни производители продават смартфони с по-големи дисплеи на смешни цени в сравнение с цената на iPhone. От този месец Apple продава своите iPhone с договори от China Mobile, най-големият мобилен оператор в страната и в света.

„Apple определено се нуждае скоро от смартфон с по-голям екран. Особено, ако се вгледаме в растящото търсене в развиващите се страни", заяви анализаторът на Canalys Джесика Куи. Canayls изчислява, че близо една четвърт от смартфоните в света, продадени през третото тримесечие, или около 60 млн. устройства, са с дисплеи с големина 5 или над 5 инча.

За последен път калифорнийският концерн промени големината на дисплеите на своите апарати през 2012 г. Тогава към големия 3,5 инча екран бяха добавени още 0,5 инча. Очаква се като цяло, че при бъдещите модели компанията ще увеличи още веднъж големината. Още през юли Wall Street Journal писа, че Apple вече тества по-големи дисплеи за смартфоните и таблетите си. През ноември пък Bloomberg News предаде, че Apple вече развива апарати с 4,7 и 5,5 инчови дисплеи.

Планът на Apple да се откаже от пластмасовите корпуси на телефоните си вероятно се дължи на слабото търсене. Напоследък излизат все повече материали, че търсенето е по-слабо от очакванията. 5C бе представен заедно с 5S през септември и има същите хардуерни спецификации като предишния модел iPhone 5, само че е „облечен“ в цветна пластмаса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още