IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple спечели важна битка в патентната война

Производителят на iPhone се защити срещу милиардния иск на германската IPCom

14:47 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple спечели важна битка в патентната война

Apple спечели важна победа в патентната война в германски съд. Окръжният съд на Манхайм отхвърли иска на германския оператор на патентни права IPCom GmbH срещу американския концерн за 1,6 млрд. евро, обяви председателят на съдебния състав Максимилиан Ведлер в петък.

В делото става дума за мобилен патент на IPCom, който позволява на мобилните телефони дори и при претоварване на мрежата да осъществяват спешно повикване. По-специално лицензът е за техниката, с която спешните обаждания се възприемат с предимство в мобилната мрежа.

Германската компания е създадена преди седем години и разполага с портфолио от почти 1200 технологии, като 35 от тях според нея са от фундаментално значение за 3G и 4G мрежите.

Представители на IPCom твърдят, че технологичният гигант използва незаконно уникална 3G технология в продуктите си, която немците са придобили от Robert Bosch още през 2007 г. Bosch бе сред пионерите в автотелефонията, но излезе от бизнеса. Зад мюнхенската компания IPCom седи финансовият инвеститор Fortress Investment.

IPCom е потърсила обезщетение от Apple, тъй като производителят на iPhone отказва да плати линцензиони такси. В същото време съдът отказа да разглежда и иск, заведен от IPCom срещу тайванския производител HTC. Мениджърите на германската компания обявиха, че ще обжалват и двете решения, предаде Ройтерс.

„Решенията показват, че не е лесно да се налагат такива патенти", заявява патентният експерт Флориан Мюлер пред информационна агенция DPA. Очаква се, че и двете страни ще продължат правния спор - IPCom може да подаде жалба до Върховен областен съд в Карлсруе, докато производителите на мобилни телефони могат да се опитват да убедят германския Федерален патентен съд да обяви патента с име Bosch# 100 за невалиден. През януари Европейското патентно ведомство в Мюнхен обяви тази запазена марка за валидна, но в ограничена версия.

До този момент германската компания е завела дела срещу редица други известни производители като Nokia, HTC, Ericsson и Vodafone. Аpple от своя страна досега се постара доста да убеди регулаторните власти в Европа, че въпросният патент на IPCom трябва да бъде обявен за невалиден.

Ролята на операторите на патентни права, какъвто е IPCom, е противоречива. Бизнес моделът е насочен към купуване на патенти и след това печелене на пари чрез авторски и лицензионни възнаграждения.

Технологичните компании често критикуват практиките на тези т. нар. „патентни тролове“, тъй като според аргументите им това пречи на разработването на нови продукти. Други изтъкват, че тези компании насърчават иновациите, като плащат добре за подходящи изследователски постижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още