IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на 3D принтери ще достигне 16,2 млрд. долара до 2018 г.

В краткосрочен план се очаква пазарът да се отваря все повече заради падането на цените и напредъка на технологиите

12:57 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на 3D принтери ще достигне 16,2 млрд. долара до 2018 г.

Пазарът на 3D принтери и свързаните с тях услуги и консумативи ще достигне обем от 16,2 милиарда долара до 2018 година. По данни на изследователската компания Canalys това отговаря на среден годишен ръст от 45,7%. През миналата година секторът отчете приходи от 2,5 млрд. долара, предава ZDNet.

Въпреки че пазарът се развива много бързо, той все още остава в „ранна детска възраст", казва Тим Шепърд, старши анализатор в Canalys. „Можете да разчитате на важни нови участници, които ще се включат на пазара и ще имат значително въздействие върху индустрията през следващите години, включително компании като Hewlett-Packard", добави той. С влизането на нови участници, подобряването на технологиите и създаването на нови области на приложение през идните пет години пазарът ще изглежда съвсем различно от днес, смята той.

Според изчисленията на Canalys браншът ще продаде през тази година 3D принтери на стойност 1,3 млрд. долара, а услуги и материали - на стойност 2,5 млрд. долара. Така общият обем на продажбите ще се увеличи с 52 на сто в сравнение с 2013 г. до 3,8 милиарда долара. Прогнозата за продажбите за 2018 г. включва приходи в размер на 5,4 млрд. долара за принтери и 10,8 млрд. долара за услуги и материали.

В краткосрочен план се очаква освен това пазарът да се отваря все повече, казват анализаторите. Причините за това са падането на цените и напредъкът на технологиите.

Само преди две седмици главният изпълнителен директор на HP Мег Уитман бе обещала "голямо техническо известие" за пазара на 3D принтери. По време на телеконферентна връзка с анализаторите тя заяви, че нейната компания е решила някои от проблемите, които в момента спъват този сегмент. HP очевидно ще се обърне към компании и производители, и по-малко към домашни потребители. „По-големият пазар ще бъде в сегмента на корпоративния бизнес", заяви Уитман.

Конкурентът на HP Dell продава от тази година 3D принтери на производителя MakerBot. И като цяло 3D печатът бе една от централните теми на технологичното изложение CES през януари. Индикация за тенденцията е и фактът, че софтуерната компания Adobe разширява своята популярна програма Photoshop с поддръжка на 3D печат, за да може с нея да се обработват съществуващи 3D модели и автоматично да се подготвят за печат. Това включва например генерирането на допълнителни носещи конструкции, за да се позволи стабилното отпечатване.

От друга страна обаче от години представители на бранша се кълнат, че технологията за 3D печат е пред пробив. Преди една година анализаторската компания Citron Research предупреди, че в случая става дума за балон на фондовия пазар. Според нея производителите напълно преувеличават техническия прогрес.
 

Световен пазар за 3D-принтери според Canalys (в млрд. долара)
Категория Приходи за 2013 г. Приходи за 2014 г. Приходи за 2018 г. Годишен ръст от 2013 г. до 2018 г.
3D-принтери 0,7 1,3 5,4 50,10%
Услуги и материали 1,8 2,5 10,8 43,80%
Общо 2,5 3,8 16,2 45,70%

Повече от пазара на високи технологии вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още