IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери хвърлят око на кешовите наличности на Samsung

Редица видни американски инвеститори настояват за по-високи дивиденти и обратно изкупуване на акции

12:55 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акционери хвърлят око на кешовите наличности на Samsung

Южнокорейският  технологичен гигант Samsung Electronics е под все по-силен натиск да прехвърли по-голяма част от огромните си парични активи от 60 милиарда долара на своите акционери.

Редица видни американски инвеститори, включително базираният в Ню Йорк хеджфонд Perry Capital и асет мениджърите Yacktman Asset Management и Artisan Partners, са се срещнали при закрити врати с ръководството на Samsung. В разговорите те са поискали по-високи дивиденти и обратно изкупуване на акции, са заявили те пред Wall Street Journal.

Акционерите считат исканията си за оправдани, защото Samsung връща сравнително малко пари на своите инвеститори, въпреки че паричните наличности достигат рекордни нива. През миналата година Samsung е върнал на своите акционери 7,2% от печалбата си. През 2007 г. този дял бе 40 процента. 

Конкуренти от бранша като Intel, Apple и Taiwan Semiconductor Manufacturing плащат на своите инвеститори сравнително по-високи дялове. Дивидентната доходност на Samsung, която съотнася годишния консолидиран дивидент спрямо цената на акциите, за миналата година възлзезе на 1 на сто. Трите други големи технологични компании плащат два пъти повече. А от 2007 г. насам Samsung не е провеждала операции за обратно изкупуване на акции.

Според данни на оператора на корейския фондов пазар делът на чуждестранните акционери в Samsung се увеличава от около 42% в края на 2008 г. до повече от 50 на сто през пролетта на 2014 г. И много от тези нови чужди инвеститори не са съгласни с капиталовата политика на Samsung. В момента концернът разполага с капиталова наличност от 60 млрд. долара, а според Марк Нюман, анализатор в Bernstein Research, през тази година след капиталовите разходи вероятно ще бъдат добавени още 25 млрд. долара. До края на 2015 г. се очаква корейският концерн да разшири своите парични наличности до 100 млрд. долара.

Samsung, най-големият по приходи производител на смартфони, телевизори и чипове за памет в света, отказа да коментира темата за своята дивидентна политика.

По време на среща с анализатори през ноември миналата година обаче представители на компанията заявиха, че ще преразгледат политиката си за дивиденти през тази година. Но досега Samsung не е представил все още никакви конкретни планове.

През март пък главният изпълнителен директор на Samsung Ох-Хян Кьон заяви, че „компанията трябва да оперира разумно с парите си в брой“. „За да имаме по-добри дивиденти в бъдеще, ние трябва да имаме устойчив растеж", поради което било нужно компанията да разполага с пари за нови инвестиции, заяви Кьон.

Някои инвеститори обаче смятат, че за слабия курс на акциите ще е от полза, ако Samsung увеличи дивидентите за инвеститорите си. Цената на акциите на Samsung се е понижила с 11 на сто през юни заради по-бавния растеж на бизнеса и колебливите продажби на смартфони объркват инвеститорите. Компанията загуби повече от 25 млрд. долара от пазарната си оценка. 

Текущото коригирано съотношение цена-печалба на акциите възлиза на 7. При конкурента Apple от друга страна това съотношение е 16,а при производителя на чипове Intel - 17.

В понеделник цената на акциите на Samsung падна до 1,29 млн. вона - най-ниското ниво от повече от три месеца насам.

„Ако компанията върне капитал на инвеститорите, това ще подобри оценката", казва Дейвид Русекоф, главен инвестиционен стратег в Perry Capital. „Ние се опитваме да им кажем именно това". Русекоф обаче не казва какво е участието на Perry Capital в Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още