IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфоните на Samsung продължават да залежават в складовете

Корейският технологичен концерн ще отчете спад на оперативната печалба за трето поредно тримесечие

09:12 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Смартфоните на Samsung продължават да залежават в складовете

За трето поредно тримесечие Samsung Electronics ще отчете спад на оперативната си печалба. По-слабото търсене в Китай и Европа и неблагоприятните валутни курсове са се отразили негативно на  оперативната печалба, съобщава компанията.

Инвеститорите и брокерските фирми гледат все по-скептично на краткосрочните бизнес перспективи на технологичната група, тъй като компанията продава все по-мудно своите смартфони в развитите страни. В същото време производителите на по-евтини смартфони заплашват бизнеса на Samsung в развиващите се пазари. 

Притесненията на инвеститорите за потенциалния растеж на Samsung се отразяват на пазарната оценка на компанията. В края на търговската сесия в понеделник цената на акция на Samsung бе 1,292 млн. вона - най-ниското ниво от 26-ти март. В следборсовата сесия цената на акция се повиши незначително, предава Wall Street Journal.

Oперативната печалба на концерна през второто тримесечие вероятно ще падне до 7 – 7,4 трлн. вона (около 5,1 – 5,4 млрд. евро или 7,1 млрд. долара). Това би било с 22,3 до 26,5 на сто по-малко в сравнение с миналата година, когато най-големият в света производител на смартфони отчете оперативна печалба от 9,5 трлн. вона.

Компанията прогнозира, че продажбите ѝ са намалели през второто тримесечие до 51 - 53 трлн. вона. Това би било спад в диапазона на 7,8% до 11,2% от продажбите през предходното тримесечие.

Последната оценка за печалбата на Samsung е доста под очакванията на пазара. Анализаторите имаха консенсусна оценка за оперативната печалба от 7,85 трлн. вона и очакваха продажби за 52,2 трлн. вона. 

В прессъобщение компанията заяви, че „наблюдава забавяне на темпа на растеж на пазара на смартфони" и "засилване на конкуренцията на китайския пазар и някои европейски пазари". Това е довело до увеличение на  складовите запаси на смартфони в долния и средния ценови сегмент.

Компанията, която също произвежда чипове за памет, телевизори и домакински уреди, не предостави прогноза за нетната печалба. Окончателните данни за второто тримесечие ще бъдат публикувани към края на юли. 

Неособено добрите предварителни данни не са съвсем неочаквани. Още в края на юни главният финансов директор Санг-Хун Лий заяви, че Samsung Electronics Co. очаква „не особено добри“ финансови резултати за второто тримесечие".  

Южнокорейският брокер  I'M Investment & Securities намали през тази седмица оценката си за акциите на Samsung до "задръж" и посочи, че компанията вероятно ще продължи да губи пазарен дял за сметка на китайски производители на смартфони. Освен това продажбите на най-новия смартфон на Samsung - Galaxy S5, през текущото тримесечие намаляват бързо.

Брокерът прогнозира, че Samsung може да продаде през третото тримесечие само 6 милиона от най-новите си смартфони. През второто тримесечие Samsung продаде около 17 милиона единици, но това са по-слаби продажби от тези, които групата постигна с предишния модел. 

„Засилването на конкурентоспособността на местните играчи на развиващите се пазари накърнява продажбите на ниския клас смартфони на Samsung“, казва Джин Сун Хе, анализатор в KTB Investment & Securities, в свой доклад. „Основната причина за понижаващите се прогнози за печалбата до голяма степен произтича от слабите продажби на смартфони". 

Анализаторите смятат, че Samsung е продал през трите месеца до края на юни между 77 милиона и 79,5 милиона смартфони. В началото на годината много наблюдатели на индустрията все още очакваха, че Samsung ще продаде 90 милиона броя Galaxy S5. 

И докато през 2013 г. Samsung продаваше един от всеки три смартфона в световен мащаб, китайските конкуренти бързо наваксват. Xiaomi например очаква до 2015 г. продажбите ѝ да се увеличат петкратно до 100 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още