IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хардуерът е новият софтуер

За да предизвикаш истински фурор сред потребителите, не можеш да разчиташ единствено на софтуер. Трябва ти секси устройство

14:35 | 26.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хардуерът е трудна работа

Има обаче едно нещо, по което хардуерът и софтуерът си приличат. Подобно на софтуера, хардуерът става все по-лесен за разработка.

Традиционни хардуерни компании от ранга Dell и HP павираха пътя, изнасяйки производството към подизпълнители в други страни, като Foxconn и Quanta.

Вече съществуват и нов тип разпространителски групи, които взимат продукта, опаковат го и го доставят до крайния клиент с една единствена стъпка. Основни канали в тази посока са сайтовете за онлайн търговия – Amazon и други. Чрез всичко това хардуерните компании улесняват достъпа си до потребителите и се лишават от десетки договори, които иначе трябва да сключват с традиционните търговски вериги.

Наскоро станахме свидетели на появата на компании като Kickstarter, Indeogogo и други, които се занимават с финансиране на стартъп компании, имащи амбиции в хардуерните разработки. Друг начин за набиране на средства бе демонстриран от Pebble, производителят на компютъризирани часовници, който набра нужния капитал с помощта на дарения от собствените си бъдещи клиенти.

До какво води улесняването на процеса по набиране на капитал и самата разработка на хардуер? Отговорът е повече от ясен – революция в потребителското усещане

Облекчаването на процедурата позволява и появата на нов тип хардуер. Автомобили, индустриално оборудване, очила – всички те и много други бързо се превръщат в специално създадени за определена цел машини с десетки софтуерни функции.

Tesla, например, разреши проблема с прегряващите батерии на своите електромобили, използвайки софтуерни ъпдейти, които бяха инсталирани в колите по безжичен път. Клиентите на компанията не трябваше да предприемат абсолютно нищо, за да бъде разрешен техния проблем, като дори не е било нужно колата да бъде закарана до представителство на Tesla.



Друга компания – Xiaomi, продава добре конструирани смартфони, но клиентите признават, че са лоялни на компанията най-вече заради редовното безплатно обновяване на софтуера на устройствата.

Накратко казано, хардуерът е новият софтуер, като някои анализатори наричат новата вълна – Hardware 2.0.

Apple осъзна смисъла на страхотния дизайн, комбиниран със страхотен софтуер, които заедно могат да създадат истинска магия сред потребителите. След това Google придоби хардуерните компании Motorola и Nest, а Amazon влезе в играта с Kindle, Fire TV и Fire Phone.

Изключително трудно е да се структурира хардуерна компания, както е изключително трудно е да се основе софтуерен гигант. Така или иначе, най-трудно остава създаването на фирма, занимаваща се с разработката както на хардуер, така и на софтуер. Това е новият Свети граал, който привлича десетки инвеститори и големи технологични гиганти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...И така, хардът става софт, само 'уерът си е 'уер..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още