IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще плати 234 млн. долара на Университета в Уисконсин

Глобата е значително под най-високата възможна сума, която се споменаваше – в размер на 862 млн. долара

08:28 | 19.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като в началото на миналата седмица американският технологичен концерн Apple Inc. бе обявен за виновен за това, че е използвал в свои мобилни устройства патенти на Университета в Уисконсин, сега  съдебното жури присъди на университета обезщетение в размер на 234 млн. долара, предава Bloomberg. 

Така се оказва, че глобата е значително под най-високата възможна сума, която се споменаваше – в размер на 862 млн. долара. Самата фондация на учебното заведение Wisconsin Alumni Research Foundation, която се занимава с патентите, настояваше да получи поне 400 млн. долара.

Преди това съдията постанови, че не може да се докаже, че е Apple е нарушила умишлено патентите, което доведе до намаление на потенциалното наказание.

Адвокатите на Apple твърдят, че сумата трябва да бъде малка част от глоба в размер на 110 млн. долара, платена от Intel Corp. през 2009 г., за да се прекрати по-ранен спор за същия патент. В случая става дума по-конкретно за патент от 1998 г., с който се подобрява ефективността на чиповете. Той е бил разработен от професор в университета и трима негови студенти през 1998 г. Засегнати са устройства с операционна система iOS в вградени чипове SoCs A7, A8 и A8X. Фондацията даде  Apple под съд през януари 2014 г. и твърди, че  Apple отказва да плаща такси за ползването на този патент дори след като е разбрала, че технологията е със защитени права.

Във втори иск бяха засегнати и устройствата с процесорите A9 и A9X в по-новите модели на iPhone и IPAD. Университетът поддържа своята версия, че технологията "е призната като основен крайъгълен камък за съвременните компютърни процесори" и трябва да гарантира някакви приходи за своите изобретатели.

„Това е случай, в който усилената работа на нашите университетски изследователи и целостта на патентоването и лицензирането на открития надделя", заяви Карл Гълбрендсън, управляващ директор на фондацията. Рейчъл Ъолф Тъли, говорител на Apple, отказа да коментира решението на журито.

Apple ще обжалва решението, като си е спечелила репутация за преобръщане на подобни решения. През юли съдия отхвърли иск за 533 млн. долара срещу производителя на iPhone и нареди нов процес. Това ново дело беше замразено, защото Apple се харесва констатацията, че в своя магазин за iTunes  нарушава патенти, свързани с управлението на цифровите права.

Повечето университети, които имат подобни спорове за такси, предпочитат да ги уреждат бързо, но те обикновено печелят, ако отидат на съд. През август например Carnegie Mellon University спечели обжалване пред съда, за това, че Marvell Technology Group Ltd. е използвала негова патентована технология на компютърни дискове, въпреки че първоначалното обезщетение от 1,17 млрд. долара ще бъде преразгледано. 

Фондацията твърди, че става дума за обезщетение в размер на около 2,74 долара за всяко устройство, което използва дадени интегрални схеми. Apple твърди, че сумата е по-близо до 7 цента за устройство, която Intel е платила навремето. Споразумението с Intel се основава на 1,5 милиарда продадени процесори, докато Apple е продала 150 милиона броя, казва адвокатът на Apple Уилям Лиймърхейл пред съдебните заседатели, показва преписът от съдебните документи.
Фондацията е основана преди 90 години, за да осребрява изобретенията на университета, като част от лицензите се връщат на инвеститори, а друга част се реинвестира в нови изследвания.

В САЩ университетските проучвания са довели до допълнителна стойност за продуктите в размер на 28 млрд. долара през 2014 г., като 956 продукта са били създадено от компаниите, полазвали университетски лицензии, показват данни на Association of University Technology Managers.

Фондацията на университета, която получава лицензионни такси за лекарства, заводи и компютърни технологии, е имала приходи в размер на 178 млн. долара в периода между 2012 и 2014 г.

Apple от своя страна отчете нетна печалба от 10,7 милиарда долара през трите месеца, приключващи на 27 юни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още