IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай напредва със строежа на най-големия телескоп в света

Заради проекта властите ще разселят поне 9 хил. жители, които ще получат нови жилища и компенсация от около 1650 евро

16:09 | 16.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

500 метра е диаметърът на новия радиотелескоп, който в момента се изгражда в провинция Гуейджоу в Югозападен Китай. Още през 2016 г. т. нар. „Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope", накратко Fast, трябва да бъде открит.

Преди това обаче властите ще разселят над 9000 жители, предава държавната новинарска агенция Xinhua. Жителите трябва да освободят област от около 5 км около самия телескоп, за да не се стигне до електромагнитни смущения по време на работата. 

С диаметър на чинията от 500 метра системата ще стане най-големият радиотелескоп в света, измествайки от първото място този в Аресибо, Пуерто Рико, който официално бе открит през 1963 г. и чийто диаметър на рефлекторното огледало е почти 305 м.

Радиотелескопите улавят радиовълни с честота от няколко стотици мегахерца до няколко стотици гигахерца. Чрез данните учените се надяват да получат нови сведения за Вселената. Новият китайски супертелескоп ще подкрепи и международния проект Seti, който се е посветил на търсенето на извънземен живот. Телескопът, чието строителство започна преди пет години, ще бъде пуснат в експлоатация, както е планирано, в края на септември.

 

Радиотелескопите по принцип са два вида – или се състоят от голямо рефлекторно огледало, като китайския суперпроект, или от много на брой антени, които се свързват и образуват обща мрежа, като например „Голямата редица" в Ню Мексико, САЩ, който се състои от 27 радиотелескопа, а диаметърът на всеки един от тях е 25 метра.

По данни на китайските държавни медии засегнатите жители ще получат нови жилища и обезщетение от 12 000 юана (1651 евро). Активисти по правата на човека критикуват често китайските власти, че при подобно разселване на цели региони се стига често до прилагане на насилие и се изплащат твърде ниски обезщетения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 7
GadMrusna
преди 8 години
Ако братския китайски народ е 1,5милиарда 0.0006% ще разселят. Ужас. Та всяко човешко същество е важно и 9000китайци да се преместят в нови жилища е пълно беззаконие и къде спят тези "Активисти по правата на човека". Ако се има пред вид нашите активисти, сигурно са се наредили да си взимат заработките от протестите за втори лифт на Банско. И докато ние генерираме и четем такива простотии, Китай строи най-големия телескоп в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още