IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei: Ще отнеме повече време да станем лидер при смартфоните

Понастоящем китайският концерн продава между 500 000 до 600 000 смартфона на ден

08:37 | 11.06.19 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската компания Huawei Technologies Co Ltd ще се нуждае от повече време, за да стане най-големият производител на смартфони в света - цел, която първоначално трябваше да постигне през четвъртото тримесечие на тази година.

„Щяхме да станем най-големият производител през четвъртото тримесечие (тази година), но сега смятаме, че този процес може да отнеме повече време“, казва, цитиран от Ройтерс, Шао Ян, главен стратегически директор на Huawei Consumer Business Group, без да излага причините.

Понастоящем Huawei продава между 500 000 до 600 000 смартфона на ден, каза той в своя реч по време на технологичното изложение CES Asia в Шанхай.



Коментарите му се случват в момент, в който Съединените щати поставиха Huawei в черен списък, което му пречи без одобрение от страна на правителството да прави бизнес с американски компании на основание опазване на националната сигурност. Това на свой ред накара някои глобални технологични компании да прекъснат връзките си с най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света.

През януари компанията заяви, че може да стане най-големият по продажби производител на телефони в света през тази година, дори и без американския пазар. Това е вторият по големина доставчик през първото тримесечие, зад Samsung Electronics Co Ltd от Южна Корея, показват данните на изследователска и консултантска фирма Gartner.

Анализаторите смятат, че последните санкции на САЩ биха могли да са причина за спад на продажбите на смартфони с марката Huawei с до една четвърт през тази година и да доведат на практика до изчезване на мобилните телефони на чуждестранните пазари.

Ако скоро няма решение в търговския спор между САЩ и Китай, за китайския технологичен концерн Huawei ще е истински успех през четвъртото тримесечие да е в ТОП 5 на производителите на смартфони, заяви преди две седмици в ексклузивно интервю за технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Франсиско Джеронимо, асоцииран вицепрезидент „Устройства“ в IDC EMEA.

Той е убеден, че без достъп до услугите на Google и приложенията, без поддръжката на Google на Android на телефоните, е почти невъзможно да се продават смартфони извън Китай, защото извън страната Android е доминиращата операционна система. „Така че е почти невъзможно за някой в тази индустрия да продава устройства без Android. И това е най-голямото предизвикателство за Huawei", пояснява анализаторът. Въпреки това той е на мнение, че в случая става дума за чисто политическа атака и за лост за преговори в рамките на търговското напрежение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

33
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
ами в сегашния ИТ свят дет никоя фирма не ги ползва тия нито за фирмени телефони нито сървъри нито таблети нито ОС система, нема такова животно никъде освен у магазина и в американскоте филми .... не ги знам колко са преуспели но ако беха толко супер картинката щеше да е друга насвякъде по света с изключение САЩа там си ги ползват. Аз ползвам линукс то пак е Unix и е без пари и всичко във фирмите дет съм бил до са е IBM сегашнпто Lenovo чат пат сървъри на HP със HP UX никви Епъли нема в Европата . Казах ти 10 пъти че MAC OS е преписана от Unix ето то го пише и са си напрайли собствен фреймуърк аз тука нищо космическо иновативно не виждам ....https://en.m.wikipedia.org/wiki/MacOS_version_historyNeXTSTEP was based on the Mach kernel developed at CMU (Carnegie Mellon University)[7] and BSD, an implementation of Unix dating back to the 1970s.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Не знам в кой IT свят живееш, ама аз по американските филми рядко виждам некой да отвори лаптоп и на капака да нема нагризана ябълка. Имам клиенти, които са тукашни клонове на големи американски и европейски компании, за които печатам какво ли не и често получавам от тях готови файлове с графика, на която наливаме само български текстове - 90% са от Мак. Не знам сериозна фирма, която да се занимава с дизайн, припрес, реклама, видеообработка, анимация или 3D рендване, която да не работи с макове. Имам познат художник, който работи в студио на Дисни в Канада - само макове. Твърди, че в системата на Дисни от поне 15 години по закон всичко що е видео се работи само на Файнъл Кът, а той се пише в Епъл само за Мак. В Щатите 90% от криетив дейностите - архитектура, кад, видео, фото, графика, припрес, уеб - сичко по дифолт се работи на мак. Адвокати, доктори, журналисти - сичко цъка на епълски лаптопи. От децата в детската градина, през студенти и банкери та до пенсиите - сички носят епълски телефони, таблети, часовници и кво ли не.Епъл никога не са се бутали при сървъри, или поне от 20 години насам. Те не произвеждат компоненти, а сглобяват от най-доброто перфектно проектирани и тествани машини, но пък им слагат най-добрата и надеждна операционна система, на която всеки софт, писан за нея тръгва и работи без да имаш никаква грижа. Ъпдейтите се качват и заспиват, а не като онова го вно майкрософтско, дето след секи ъпдейт се кръстиш ше си намериш ли файловете и мрежата ше тръгне ли...IBM правят компютри, хубави компютри, а после? Уиндоус... И *** компютъра с него - половината мозък на една супермашина отива да се бори с операционната система. Искаш ли да дойдеш при мене да мериме за колко време един двуядрен мак на вече две години качва система и един четириядрен дел с i7 от ноември месец зарежда уиндоуса? И за колко време единия и другия рендват 30 минути HD видео?На мене вече един път кухаото ми каза разни работи. И оня специалист по-долу ми каза - нали го прочете? Общото между вас тримата е, че никога не сте работили сериозна работа на мак, ако изобщо сте пипали. Само си плямпате чули-недочули. Аз не съм по-*** от тебе и мога да смятам. И сметките ми това показват вече от години. Писи с Уиндоус - само за секреторката и счетоводството. Там, където клиентът ти виси на главата и си гледа часовника, а ти си гледаш банковата сметка - само Мак! Тва е, май френд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
моя почти 20г. опит в ит сферага не съм видял Еплите да са се наложили нялъде нито Епъл Сървъри нито персонални компютри нито хардуер и всичко тръгва от IBM не зависимо дали ти харесва или ньет. Ей питай колегата Кухаото той щи каже :)) не че са лоши но не могат да наложат нещо ОСВЕН смартфоните и таблетите и пак тяхнатасист не е а друга въпрос на гледна точка батка и история е дори основателите на САП пак са тръгнали от IBM Microsofta също е от там с поръчка. IBM е фирмата титан в ИТ вовеки веков не Еплите с безжичните им слушалки, ония дават тона за песен не твойте любимци .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Михале, остави го юникса настрана - той нема нищо общо със света на персоналните компютри за времето, за което говориш. Имал съм още по държавно - 88-91 г. работни станции на юникс в на рс-машини. Там за всяка работа се пишеше специален софтуер и струваше десетки хиляди долари. Аз ти говоря за персоналните компютри, които Епъл направи за хората и напълни още в края на 80-те къщите, училищата и университетите на американците. Мишката и графичния интерфейс с икони направиха революцията тогава. И епълите работеха, вършеха приложна работа, докато уиндоуса се бореше със себе си. Аз през 1992 г. вече бех частник и имах в предпечатното студио две Quadra 900, дето работеха с Фотошоп, Илюстратор и Куарк Експрес, на които се правеха плакати до 70х100 см. на 300 dpi - търкаляха постскрипт файлове по 600-800 МБ, изкарваха кинти, докато на Уиндоус 3.1 уъд и ексел едвам мърдаха, а разни ентусиасти се опитваха на бъгавия Корел да правят визитни картички и бланки... Като писах за първия си айфон по-долу, който пазя като реликва, я се сети през 2008 колко смартфона имаше и какво правеха, щото аз помним, че тука сичките телефони беха още с бутони и едни дисплеи, дето едва се четеше... И като показвах моя айфон 3g как мести снимките с пръста и как се обръща дисплея, как браузва и как работи с мейла, какво е качеството на камерата и как плейва музика, имаше паднали ченета, хем на собственици на уж смартфони - нокии, сонита и самсунги за над илядо лева...Мразим да се пишат глупости за Епъл от хора, които са чули за тази компания от некой собственик на айфон на абитуриентска възраст! Епъл създаде понятието "персонален компютър" и "десктоп паблишинг", създаде днешния смартфон и таблет, които хората купуват. Не съм видел още никой да ползва таблет на АйБиЕм или смартфон на Майкрософт.Какво ще стане с Епъл и китайците, ще видим, но да се пишат глупости от неграмотни хора е грях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
За Майкрософта две думи нема по въпроса, но койт ги ползва в днешно време сам си е виновен. Еплите са преписали тяхната система от UNIX OS не са я измислили те самите Linux е също дериват на Unix системите и от 90те си бачкат е има Debian Linux сървъри които са UP от 90те и не са рестартирани, NASA джиткат с Debian не е с Mac OS с Майкрософт да не говориме там абсурд .... И всичко им е затворено на Япъл че и треа се плаща мммм аз не обичам тия работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
аз и оная статия видях, да ок учители са им, не работят зле, ок са но са х пъти надценени в България 0,0001% ползват Епли компютри в това число и ти за IPhone е друга работа то там е вече от гъзария. Еплите готвят нещо но това не значи че Хуйразвейците спят, Еплите просто не са на върха бях кат Нокия и са ньет, Чайниците са на върха в тия джаджи в момента и никой не знае какво още готвят, наскоро изстреляха ракета в космоса от океана това оня Мъск дет го подпираше НАСАта с неговите SpaceX нещо не го е постигнал още и тепърва ще видим какво ще стане. И честно аз не ги виждам Еплите като нещо технологично ударно защото същите компютри прайхе и ние в Правец 85та година за телефона с Touch Screen само те да верно, но друго фрапантно тц .... поне така ги виждам аз нещата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Trustcrusher
преди 4 години
Не се напъвай, полекичка, епъл преди 30 години не си ползвал. Единственият ти аргумент за цяла страница изповръщано е, че ти работел iбоклука отпреди 10 години...това ли успя да измислиш с 5-измерния си столичен мозък?Като си фен, вземи прочети малко...ама не ти оттърва, щото просто търсене показва за англичанина, дето е сглобил първия таблет през 1982, за смартфона на IBM през 1992 и за таблета на Microsoft през 2001...всичкото, което след това беше "изобретено" от любимата ти маркетингова компания.Ако под "китайците копирали" имаш предвид изобретената ексклузивно от епъл и патентована от тях правоъгълна форма със заоблени краища - признавам...иновация...Я ми припомни, че не мога да се сетя, с на кого чиповете, дисплеите и т.н. "произвежда" епъл телефони? И не ми обяснявай как те ги били изобретили, щото ще станеш още повече за смях...ако е възможно изобщо.Леле, чак сега видях :-D Силиконовата долина да не е долината, дето правят имплантите за гърди...щото те са от силикон...чиповете иначе са от силиций, ползвателю от 30 години...А човечецът нищо подобно не си признава (или поне в статията, която пусна), и със сигурност не е зобил технологии...ако е взел нещо е маркетингови идеи как да продава евтини *** на овцете на цената на кола на старо. Щях да те питал толкова ли си ***, ама оттеглям въпроса, да си мислиш, че САЩ, не извинявай, не САЩ....епъл са изобретили всичката технология на света и всички други държави са били на газови фенери допреди 10 години?Колкото и да ме обиждаш, си жалък...като измислената ти маркетингова компания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Аз не съм плодов фен, а потребител на продуктите на Епъл от 30 години, за които през фирмата са ми минали толкова Мак-ове, колкото ти едва ли толкова телефона някога ше смениш. Няма да ти казвам и колко пари с тях съм изкарал, като през цялото време съм наблюдавал майкрософтската боза и нийните жалки опити да се приближи поне на йота по надеждност и производителност до операционната система на Макинтош. Още си пазя и първия айфон 3g от 2008 г. и помня как изглеждаха всички останали от "конкуренцията" до него. А той още си работи - мейл, браузер, GPS, навигация, шерване на интернет, уайфай... И колко години требваха на целокупния мозък извън Епъл да докара некъв андроид, който да върши неква подобна работа. Тогава немаше хуйвей... Имам таблет айпад, който още никой не е успял даже да доближи по функционалност и надеждност... И изведнъж гениалните китайци утепаха коня с лопатата, като напрайха копие на айфон, ама не баш - нещо още не са наясно с операционната система, ама па вече олетели на светлинни години... А китайската държава, мъдро управлявана от ККП, нема нищо общо - ни субсидии, ни помощи, ни протекции, ни закрила - гениалният пенсиониран военен Мрън Дръндрън основал върху опита си от руската лампова военна радиотехника размазващата сичко в Силиконовата долина КОМПАНИЯ Хуйвей (не "компания" като смешния плод) и тя от оризищата - прао в хипергалактиката на светлинни години, хиляди, гиби... Добре, че човечецът си признава от кой кмешен плод е зобил акъл и технологии, че ако на тебе требва да ти верваме, верно ше поверваме, че Китай е майката на смартфона... Тисерем и на IQ-то лапешко провинциално, и на акъла двуизмерен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
Trustcrusher
преди 4 години
Поне ти да беше прочел статията като ми я линкваш. Човекът е прав - те са на светлинни години пред американците. Дано не се учат от смешния плод, защото това означава и huawei да вдигнат цените двойно и да продават същия телефон 10 години поред само с различно име. И между другото е болезнено очевидно като прочетеш моите и твоите постове кой хвърля редките...Аргументите ти са точно като на човек с едноцифрено IQ, ама то няма как - това е задължително изискване за да си плодов фен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Правете квот си искате - секи е свободен да се забавлява според вкуса си.Дори може свободно да дрищи редки фъ шкии в нета, колкото да се чувства компетентен - това се очерта като национален спорт на доста българчета...https://***.investor.bg/telekomunikacii/457/a/osnovateliat-na-huawei-apple-e-moiat-uchitel-282969/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още